Kırsal bölgede gebe izlemlerinde ultrasonografinin kullanılabilirliği bir aile hekimliği araştırması
A family medicine research on the usability of ultrasound in pregnancy monitoring in the rural region
- Tez No: 673764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, ultrasonografi, gebelik izlemleri, gebelik takibi, kırsal hekimlik, teletıp, Family Medicine, ultrasonography, pregnancy monitoring, pregnancy follow-up, rural medicine, telemedicine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kırsal bölgede gebe takiplerinde ultrasonografinin aile hekimleri tarafından kullanılabilirliğini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2018 - Aralık 2019 tarihleri arasında Bursa ili Büyükorhan ilçesi kırsalında yaşayan gebelik takipleri Büyükorhan Aile Sağlığı Merkezi'nde yapılan gebelerin katılımıyla yapıldı. Gebeler son izlemlerine geldikleri zaman aile hekimliği biriminde yapılan izlem işlemlerine ilave olarak ultrasonografi aracılığıyla değerlendirildi. Bu değerlendirme ile amaçlanan olası geliş anomalilerinin doğum eylemi başlamadan tespit edilerek ileri merkeze elektif koşullarda ulaşılması hedeflendi. Ultrasonografi değerlendirme çıktıları bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışıldı. Hasta sevklerinde bu uzman hekimin değerlendirme ve önerileri dikkate alındı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda, 3. trimester döneminde toplam 51 gebe değerlendirildi. Bunlardan 4 vakada transvers geliş 3 vakada ise makat gelişi tespit edildi. Malprezentasyon tespit edilen gebelerin 5'inde eski sezaryenla doğum öyküsü vardı ve mevcut gebelikleri de sezaryen doğumla sonuçlandı. Takip edilen gebelerden 3'ünde Gestasyonel Diyabetes Mellitus mevcuttu. Biri riskli gebelik olarak değerlendirildi ve Kadın Doğum Uzmanı ile görüşülerek hastaneye sevk edildi, burada 1 hafta yatışı sağlanan gebe sezeryanla doğum yaptı. İkincisine İnsülin tedavisi başlandı. Üçüncüsü Dahiliye Uzmanına gitmedi, iri bebek ve pelvis darlığı nedeni ile Sezaryen ile doğum oldu. Vakalardan 1 tanesinde ikiz gebelik travayda entegre hastane acil servisine başvurdu. İlk bebek spontan doğum ile doğdu ancak ikinci bebek makat gelişi idi. İkinci bebek yardımla doğdu. 6 gebede tiroksin ve 41 gebede oral demir kullanımı tespit edildi. Sonuç: Teletıp yöntemi teknolojinin ve iletişim olanaklarının gelişmesiyle beraber daha sık duyacağımız bir terim olacaktır. Özellikle 2020 yılı itibari ile kitle hareketlerini ileri seviyede kısıtlayan ve sağlık kuruluşuna başvurmayı bir risk haline getiren pandemi koşulları bizleri beklediğimizden daha hızlı bir şekilde bu yönde adımlar atmaya mecbur kılmıştır. Sağlık hizmetinden faydalanacak kişilerin bu taleplerinin en yakın ve güvenilir sağlık kurumundan almaları en uygun seçenektir. Hastaların uygulamalara olan inancı iletişim kaynaklarının daha iyi kullanılabildiği ve sürekli hizmet aldıkları birinci basamak hekimi tarafından verilmesi ile daha da artacaktır. Bu hastaların izlemlere olan güvenini ve bağlılıklarını artıracaktır. Bütün bu hasta hekim iletişimine yönelik iyileştirmeler iyi bir sağlık hizmetini beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the usability of ultrasonography by family physicians in pregnant follow-up in rural areas. Methods: January December 2018 - December 2019, this study was conducted with the participation of pregnant women who lived in Büyükorhan, Bursa province. Pregnant women were evaluated by ultrasonography in addition to follow-up procedures performed in the family medicine unit when they came to their final follow-up. With this assessment, it was aimed to determine the possible developmental anomalies. Ultrasound evaluation results were consulted by an obstetrician and gynecologist. Evaluation and recommendations of this specialist physician were taken into account in patient referrals. Results: As a result of our study, 51 pregnant women were evaluated in the third trimester period. Of these, 4 cases had transverse presentation and 3 cases had breech presentation. 5 of the pregnant women with malpresentation had a history of previous cesarean delivery and their current pregnancies resulted in cesarean delivery. Three of the pregnant women followed up had Gestational Diabetes Mellitus. One of them was considered as a risky pregnancy and was referred to the hospital after consultation with the Obstetrician, where the pregnant woman who was hospitalized for 1 week gave birth by cesarean. Insulin therapy was started for the second one. The third one did not go to the Internal Medicine Specialist. Caesarean delivery was performed due to a large baby and pelvic stenosis. In one of the cases, twin pregnancy was admitted to the integrated hospital emergency room during labor. The first baby was born by spontaneous delivery, but the second baby was breech presentation. The second baby was born with assistance. Thyroxine use in 6 pregnant women and oral iron in 41 pregnant women were detected. Conclusions: Telemedicine method will be a term that we will hear more often with the development of technology and communication opportunities. Especially by the end of 2020, and further restricting the mass movement, which makes us more quickly than we expect conditions, pandemic health risk forced to take steps in this direction. It is most appropriate for people who will benefit from health services to receive these requests from the nearest and reliable medical institution. Patients ' faith in practices will be further enhanced by the provision of communication resources by the primary care physician, where they can be better used and receive continuous services. This will increase patients ' confidence and commitment to follow-up. All these improvements in patient physician communication will lead to a good health service.