Identification gastric epithelial cell surface proteins that interact with Helicobacter pylori outer inflammatory protein A
Helicobacter pylori inflamatuvar protein A (OipA) ile etkileşime giren gastrik epitel hücre yüzey proteinlerin tanımlanması
  1. Tez No: 673774
  2. Yazar: ELİF KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ÖKTEM OKULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşim partneri, H. pylori, OipA, Virülens faktör, Yüzey proteini, H. pylori, Interaction partner, OipA, Surface protein, Virulence factor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Helicobacter pylori dünya nüfusunun yaklaşık yarısını enfekte eden midede inflamasyonun oluşmasına yol açan patojenik bir bakteridir. Bakterinin sebep olduğu enfeksiyonda en önemli adımlarından biri bakterinin mide epitel hücrelere ile tutunmasıdır. Bu tutunmada, dış zar proteinleri mide epitel hücrelerine tutunmak için yüzey proteinleri ile etkileşime girebilen adhesin molekülleri olarak rol alır. Dış zar proteinlerinden OipA tutunmada rol alarak mide epitel hücrelerinde pro-enflamatuar sinyallerin oluşmasını ve IL-8 salgılanmasını indükler. Bu proteinin görevleri tanımlanmış olsa da mide epitel hücresinde etkileşime girdiği bağlanma partnerleri tanımlanmamıştır. Bu çalışmada OipA proteininin mide epitel yüzeyinde etkileşime girdiği yüzey proteinlerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda OipA proteini recombinant olarak üretildi ve AGS hücre hattından mide epitel yüzey proteinleri ekstrakt edildi. OipA ile etkileşime giren mide hücre yüzey proteinlerinden aday proteinleri çekmek için yem proteini olarak kullanıldı. Elde edilen proteinler, olası etkileşim partnerini belirlemek için LC-MS/MS ile analiz edildi. Bu çalışma ile bulunan aday proteinler, literatürde ilk olması açısından da çok değerlidir. Aday proteinler, H. pylori enfeksiyonun önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu proteinler validasyon deneyleri ile desteklendiğinde aşı hedefi olarak aşı çalışmalarına temel oluşturabilecektir. Ayrıca aday proteinin etkileşimlerini hedef alıp bakterinin kolonizasyonunu önleyecek yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesi için yeni hedeflerin tanımlanmasına olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Helicobacter pylori (H. pylori) is a pathogenic bacterium that colonizes the mucous layer of the gastric epithelium and infects more than half of the world's population. The attachment of bacteria to gastric epithelial cells is one of the most important steps in bacterial infection. The outer membrane proteins could act as adhesin factors that can interact with specific surface proteins for attachment to gastric epithelial cells in virulence. Outer inflammatory protein A (OipA) is one of the outer membrane proteins of H. pylori that induces pro-inflammatory signals and secretion of IL-8 when bacteria attach to the gastric epithelial layer. Although the functions of this protein have been defined, the interaction partner that OipA binds in the gastric epithelial cell layer has not been identified. In this study, it was aimed to identify gastric cell surface proteins that OipA protein interacts. Due to this aim, recombinant OipA protein was produced and gastric epithelial cell surface proteins were extracted from AGS cell line. Then, OipA protein was used as a bait protein to pull down prey proteins from gastric cell surface proteins which interact with OipA. The obtained proteins were analyzed with LC-MS/MS to identify predicted interaction partner. The candidate proteins found in this study are very valuable in terms of being the first in the literature. When these proteins are confirmed by validation experiments, they can form the basis of vaccine studies as vaccine targets. It will also enable the identification of new strategies for the development of novel drug molecules that will target the interactions of the candidate protein and prevent the colonization of bacteria.