Soğuk savaş sonrası Avrupa'nın değişen güvenlik algısı ve Avrupa güvenlik ve savunma politikası
After the cold war Europe's changing perception of security and European security defense policy
- Tez No: 673836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KURTBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AGSP, ODGP, Avrupa Güvenliği, PESCO, ESDP, CFSP, European Security, PESCO
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Avrupa ülkelerinin siyasi, ekonomik ve savunma alanlarında birlik arayışı Dünya Savaşı'nın sonuna kadar uzanmaktadır. 1950 yılında kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ile belirginleşen birlik çabaları, yıllar içinde atılan yeni adımlarla geliştirilmiş ve 1992 Maastricht Antlaşması ile Avrupa Birliği kurularak ortaklık ilerletilmiştir. Soğuk Savaş sonrası dönemde AB, gelecekte ortak savunma amacıyla Ortak Dış Güvenlik Politikası'nı (ODGP) kurmaya karar vermiştir. AB'nin ortak savunma arayışı, ODGP'nin de gelişmesiyle durmaksızın devam etmiş olmakla birlikte bu hedefe henüz ulaşılamamıştır. 2007 Lizbon Antlaşması'nda yeni bir kalıcı yapılandırılmış işbirliği (PESCO) hedefi belirlenmiş ve daha sonra ilk olarak 2017 yılında uygulamaya konulmuştur. Bu bağlamda Lizbon Antlaşması'nın temelini oluşturmak için girişimlerde bulunulmuştur. Brexit süreci, Ukrayna Krizi, Orta Doğu'daki ortam, terörizm ve mülteci krizleri, ABD ve NATO'da değişen Avrupa Birliği algısı ile birleştiğinde, Avrupa'nın önde gelen ülkelerinin bir Avrupa Ordusu çağrısı yapmasının önünü açtı. Bu aşamada atılan en önemli adım PESCO oldu. PESCO 25 üye ülke tarafından kabul edilirken, 2 devlet anlaşmayı imzalamayı reddetti. Bu çalışmada, Lizbon Antlaşması'nı izleyen süreçte Avrupa Ordusu'nun kurulması için AB'nin attığı adımlar incelenmiştir. Çalışma, hem PESCO Projesi'nin bugüne kadar neler başardığı hem de yakın gelecekte tamamlanıp tamamlanmayacağı sorularını araştırmıştır. Çalışmanın yeni sayılabilecek Avrupa Ordusu fikri üzerine yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
European countries' quest for unity in the political, economic and defense fields goes back to the end of the Second World War. The union efforts, which became evident with the European Coal and Steel Community, which was established in 1950, has been developed with new steps taken over the years and the partnership has been progressed by establishing the European Union with the 1992 Maastricht Treaty. With the Maastricht Treaty, the EU decided to form the CFSP with the aim of common defense in the future. This goal has not been achieved yet but the EU's search for common defense has been ceaseless until now as the CFSP also has evolved in the post-Cold war period. In the Lisbon Treaty of 2007, a new goal of permanent structured cooperation (PESCO) was set and then it was first launched in 2017. In this context, attempts have been made to form the basis of the Lisbon Treaty. The Brexit process, the Ukraine Crisis, the environment in the Middle East, terrorism and refugee crises, combined with the changing perception of the European Union in the USA and NATO, paved the way for the leading countries in Europe to call for a European Army. At this stage, the most significant step taken was PESCO. While PESCO was accepted by 25 member states, 2 states refused to sign the treaty. In this study, the steps taken by the EU and the establishment of the European Army in the process that followed the Lisbon Treaty are examined. The study tries to explore the questions of both what PESCO Project achieved so far and whether it will be finalized in the near future. It is thought that the study will contribute to the future studies on the European Army idea, which can be considered a new one.