Fonksiyonel gruplar bağlanmış sporopollerinin ligand absorbsiyonunun incelenmesi
Investigation of ligand adsorbtion of functionalized sporopollenin
- Tez No: 67388
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ligand-değiştirme, Adsorpsiyon, Breakthrough tekniği, Sporopollenin, Nükleik asit bazları, Nükleosidler
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmalar, ligand değiştirici sporopollenin kullanarak nükleik asit bazlarının ve nükleosidlerin pH ve sıcaklığın fonksiyonu olarak sulu çözeltiden adsorpsiyonu üzerine yürütülmüştür. Ligand değiştirici reçine üzerinde nükleik asit bazları ve nükleosidlerin adsorpsiyonu kolon metodu kullanılarak yapılmıştır. Deneyler, 25+1 °C de sabit sıcaklıkta yapılmıştır. Sulu çözeltiden nükleik asit bazları ve nükleosidlerin reçineye adsorplanmalarına ilişkin izotermler incelenmiştir. Ligand konsantrasyonları 0.0125-0.2 mmol/L olarak seçilmiştir. Sürekli sistemde ligand değiştirme işlemi kolon metodu ile çalışılmıştır. Adenin, adenozin, urasil ve üridin için reçinenin ligand değiştirme kapasitesi sırasıyla 0.01175, 0.00155, 0.00220, ve 0.00142 mmol/g reçine olarak tespit edilmiştir. Adenin, adenozin, urasil ve üridinin şelat reçine üzerinde adsorpsiyonuna ilişkin ligand bağlanma sabitleri ve korelasyon katsayıları Freundlich ve Langmuir eğrilerinden hesaplanmıştır. Ligand bağlanma sabitleri aşağıdaki sıraya göre artmıştır, urasil < üridin < adenozin < adenin. Her bir ligandm ligand değiştirici ile adsorpsiyonu Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri ile izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies have been conducted on the adsorption of nucleic acid bases and nucleosides from aqueous solutions on ligand exchanger sporopollenin as a function of pH and temperature. A mini-column apparatus was used to study adsorption of nucleic acid bases and nucleosides onto ligand exchanger resin. The experiments were conducted in a constant temperature at 25+1 °C. The adsorption isotherms of nucleic acid bases and nucleosides from aqueous solution onto the resin were investigated. The ligand concentration was chosen to be 0.0125-0.2 mmol/L. The performance of the ligand exchanger in continuous operation was studied by conducting column runs. The breakthrough capacities of resin for adenine, adenosine, uracil and uridine were 0.01175, 0.00155, 0.00220, and 0.00142 mmol/g dry resin, respectively. Ligand sorption constants and correlation coefficients for the adenine, adenosine, urasil and uridine on the chelating resin were calculated from Langmuir as well as Freundlich plots. The sorption binding constant of the ligands increased in the following sequences: uracil < uridine < adenosine < adenine. The adsorption of each ligand by ligand exchanger could be described by the Freundlich and Langmuir adsorption isotherms. Key Words. Ligand-exchange; Adsorption; Breakthrough technique; Sporopollenin; Nucleic acid bases; Nucleosides