Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında belediye hizmetlerinin kullanımı ve sunumunun karşılaştırmalı analizi: Çanakkale ili örneği
Comparative analysis of the use and presentation of municipal services in the context of gender equality: The case of Çanakkale province
  1. Tez No: 673931
  2. Yazar: BURÇAK PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadın Sorunları, Yerel Yönetimler, Yerel Hizmetler, Gender, Gender Equality, Women's Issues, Local Governments, Local Services
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusu uzun yıllardır üzerine çalışılmasına rağmen dünya çapında henüz istenilen sonuçlara ulaşılamayan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Konuya ilişkin uluslar arası kuruluşlar da önem atfetmekte ve yalnızca uluslar arası ve ulusal politikalarda değil, yerel düzeyde de alınması gereken önlemlere ve uygulanması gereken faaliyetlere vurgu yapmaktadırlar. Türkiye'de de konuya ilişkin Birleşmiş Milletler ile ortak çalışmaların yanı sıra 2000'li yıllardan itibaren hukuki düzenlemeler yapılmakta ve yerel düzeyde konuya ilişkin çalışmalar yürütülmektedir. Bu bağlamda araştırmada belediye hizmetleri kapsamında“Yerel düzeyde kadınlara yönelik hizmet sunan birimlerin konuya bakış açısı ile bu hizmetlerden faydalanan kadınların bakış açısı aynı mı?”ve“Hizmet sunanlar ile hizmetten faydalananlar eşit derece de bu hizmetlerden memnun mu”sorularından yola çıkılarak nitel çalışma yöntemi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle Çanakkale Belediyesi stratejik plan ve faaliyet raporları incelenmiştir. Bunun akabinde Çanakkale Belediyesi müdürlüklerinden, belediye meclis üyelerinden ve kent konseyinden olmak üzere toplam 11 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Buna karşılık hizmetlerden faydalanan 10 kadın ile görüşmeler yapılarak bu görüşmelerin MAXQDA Pro 20 programı vasıtasıyla karşılaştırmalı analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the issue of gender equality has been studied for many years, it emerges as a problem that has not achieved the desired results worldwide. International organizations on the subject also attach importance and emphasize not only the international and national policies, but also the measures to be taken and the activities to be implemented at the local level. In Turkey, in addition to joint studies with the United Nations, legal arrangements have been made since the 2000s and studies are carried out on the subject at local level. In this context, within the scope of municipal services in the research,“is the point of view of the units providing services for women at the local level the same as the point of view of the women using these services?”and“are service providers and beneficiaries equally satisfied with these services”questions based on the qualitative work method and semi-structured interviews were conducted. For this purpose, strategic plan and activity reports of Çanakkale Municipality were examined first. Subsequently, meetings were held with a total of 11 people from Çanakkale Municipality directorates, municipal council members and city council. On the other hand, interviews were made with 10 women who benefited from the services and comparative analysis of these interviews was made through the MAXQDA Pro 20 program.