Benlik belirginliği, psikolojik güçlendirme ve içsel motivasyon arasındaaki ilişkiler
Relationships between self-concept clarity, psychological empowerment and intrinsic motivation
  1. Tez No: 673932
  2. Yazar: MERYEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Benlik Belirginliği, İçsel Motivasyon, Empowerment, Self-concept Clarity, Intrinsic Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, benlik belirginliği, psikolojik güçlendirme ve içsel motivasyon kavramları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu kapsamda benlik belirginliğinin psikolojik güçlendirme ve içsel motivasyon üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın kolayda örnekleme yolu ile 2021 yılında Marmara bölgesinde çeşitli kurumlarda çalışmakta olan 325 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılardan sosyal medya aracılığıyla anketler toplanmıştır. Elde edilen anketler içinde kullanılabilir anket sayısı 296 adettir. Araştırma kapsamında toplanan veriler SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Veriler Cronbach's Alpha Analizi, Faktör Analizi, Korelasyon ve Regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, benlik belirginliği, içsel motivasyon ve psikolojik güçlendirme değişkenleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda benlik belirginliğinin psikolojik güçlendirme ve içsel motivasyon arasındaki ilişkide aracı rolü olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between the concepts of self-concept clarity, psychological empowerment, and intrinsic motivation. In this context, the effect of self-concept clarity on psychological empowerment and intrinsic motivation was examined. The sample of the research consists of 325 participants working in various institutions in the Marmara region in 2021. Surveys were collected from the participants via social media. Among the obtained surveys, the number of usable surveys is 296. The data collected within the scope of the research were analyzed with SPSS 27. The data were subjected to Cronbach's Alpha Analysis, Factor Analysis, Correlation and Regression analysis. According to the results, self-concept clarity has a positive effect on intrinsic motivation, and psychological empowerment. Meanwhile, it was found that self-concept clarity had a mediator role in the relationship between psychological empowerment and intrinsic motivation.