Dipsiz Göl-Sarıot Yaylası-Sorkun (Bozkır-Konya) arasında kalan bölgenin florası
The Flora of the region among Dipsiz LŞake, Sarıot Plateau and Sorkun (Bozkır-Konya)
- Tez No: 67394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Dipsiz Lake-Sanot Plateau-Sorkun (Bozkır), Konya. VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DİPSİZ GÖL - SARIOT YAYLASI - SORKUN (BOZKIR - KONYA) ARASINDA KALAN BÖLGENİN FLORASI Osman TUGAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DURAL 1997, Sayfa: 105 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DURAL Jüri: Prof. Dr. Tuna EKİM Jüri: Prof. Dr. Baki EYCE Bu araştırma 1995-1997 yıllan arasında Dipsiz Göl, Sarıot Yaylası ve Sorkun (Bozkır-Konya) arasında kalan bölgenin florasını tespit etmek üzere yapılmıştır. Araştırma alanı Konya ili sınırlan içerisinde olup P. H. Davis'in uyguladığı Grid Sistemine göre C4 karesindedir. Araştırma bölgesinde 64 familya ve 257 cinse ait 557 tür tespit edilmiştir. Bunlardan 30 tür C4 karesi için yeni kayıt 110 tür ise Türkiye için endemiktir. Bitkilerin fıtocoğrafık bölgelere göre dağılımı da ; Iran-Turan elementleri % 23.3, IIIAkdeniz elementleri % 19.3, Avrupa-Sibirya elementleri ise % 5.1 oranlarıyla temsil edilirler. -.. * * ' Araştırma bölgesinde en çok taksona sahip olan familyalar şunlardır; Leguminosae (=Fabaceae) (59), Compositae (=Asteraceae) (55), Labiatae (=Lamiaceae)(Al), Cruciferae (=Brassicaceae)(43), Caryophyllaceae (42), Gramineae (=Poaceae) (33), Boraginaceae (32), Umbelliferae (=Apiaceae) (21). Araştırma bölgesinde en çok türe sahip olan cinslerin sıralanışı ise şöyledir; Astragalus (12), Centaurea (11), Silene (10), Trifolium (10), Minuartia (8), Sa/v/a (8), Ranunculus (7), Dianthus (7), Sedum(7). Araştırma bölgesinde yayılış gösteren bitkilerin hayat formlarına göre dağılımları da; Hemikriptofitler % 33.2, Terofitler % 27.3 Kamefitler % 22.4, Geofitler % 11.2, Fanerofitler % 5.2, Hidrofıtler % 0.5, Yasküler Parazitler ise % 0.2 oranındadır. Anahtar kelimeler ; Flora, Dipsiz Göl-Sanot Yaylası-Sorkun (Bozkır), Konya. IV
Özet (Çeviri)
ABSRACT MASTER THESIS THE FLORA OF THE REGION AMONG DİPSİZ LAKE, SARIOT PLATEAU AND SORKUN (BOZKIR - KONYA) Osman TUGAY Selçuk University Graduate Scholl of Natural & Applied Sciences Deparment of Biology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DURAL 1997,Page:105 Jury: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DURAL Jury: Prof. Dr. Tuna EKİM Jury: Prof. Dr. Baki EYCE This research has been done in 1995-1997 among Dipsiz lake. Sanot plateau. Sorkun (Konya-Bozkır) areas in order to find out their flora. The research area is in the district of Konya and according to the Grid system it is in the C4 square. In the research area 64 families and 557 species belonging to the 257 general are recognized 30 species of these are new records for the C4 square, 1 10 species are endemic for Türkiye. The phytogeographic region of plants in this area are represented as follows; Irano- Turanien 23,3 %, Mediterranean 19,3 %, Euro- Siberian 5,1 %.The families in the field having the largest taxa are Leguminosae (59), Compositae (55), Labiatae (47), Cruciferae (43), Caryophyllaceae (42), Gramineae(33), Boraginaceae(32), Umbelliferae (21). The genera that have the most species are Astragalus (12), Centaur ea(\\), Silene (10), Trifolium (10), Minuartia (8), Salvia (8), Ranunculus (7), Dianthus (7), Sedum (7). According to the life forms of the plants grow in the research area is as follows: Hemicryptophytes 33.2 %, Terophytes 27.3 %, Chamaephytes 22.4%, Geophytes 1 1 %, Phanerophytes 5.2 %, Hydrophytes 0.5 %,Vascular Parasites 0.2 %.