Şizofreni hastaları ve sağlıklı kontrol grubunda plazma G72 protein seviyelerinin karşılaştırması
Comparison of plasma G72 protein levels in schizophrenia patients and healthy control group
- Tez No: 674009
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÖKA, DR. HASAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: biyobelirteç, G72, glutamat, Ģizofreni, Biomarker, G72, glutamate, Schizophrenia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: G72 proteininin Ģizofreni ve diğer psikiyatrik hastalıkların etiyolojisinde önemli rol oynadığı düĢünülmektedir. Bu çalıĢmada, Ģizofreni hastaları ile sağlıklı kontrol grubu arasında G72 protein serum seviyelerinde fark olup olmadığı, serum seviyeleri ile Ģizofreni hastalarının semptomlarının Ģiddeti arasında iliĢki olup olmadığı, G72 proteinin Ģizofreni tanısında kullanılabilecek bir biyobelirteç olup olamayacağının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Numune Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi ve Mayıs 2019 tarihi itibari ile SBÜ Ankara ġehir Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne baĢvuran, DSM-5 kriterlerine göre Ģizofreni tanısı konan, 84 tedavisiz Ģizofreni hastası (daha önce herhangi bir antipsikotik ilaç kullanımı olmayan), 54 akut alevlenme Ģizofreni hastası (daha önce antipsikotik tedavi baĢlanmıĢ ancak en az üç aydır antipsikotik tedavi almayan veya tedavi etkisi altında olmayan) ve 83 sağlıklı kontrol grubu oluĢturuldu. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu verildi, Ģizofreni grubuna Pozitif ve Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (PANSS) uygulandı ve tüm katılımcıların serum G72 protein seviyelerinin ölçümü ELISA yöntemi ile yapıldı. Bulgular: ÇalıĢmamız sonucunda plazma G72 protein düzeyleri sağlıklı kontrol grubu ile karĢılaĢtırıldığında, Ģizofreni grubunda düĢük saptandı. ġizofreni hasta gruplarının ölçümleri kendi aralarında karĢılaĢtırıldığında, akut alevlenme ve tedavisiz grubun G72 düzeyleri arasında fark olmadığı gözlendi. ġizofreni ve kontrol gruplarında yaĢ, klinik belirtiler ile G72 protein düzeylerinin korelasyonları incelendiğinde, Ģizofreni grubunda yaĢ, genel belirtiler ve toplam PANSS skorları arasında anlamlı negatif korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Literatürde, Ģizofreni hastalarında plazma G72 protein seviyelerinin yüksek olduğunu bildiren çalıĢmalar bulunsa da çalıĢmamızda kontrol grubu ile Ģizofreni hasta grubu karĢılaĢtırıldığında Ģizofreni hastalarında düĢük saptanmıĢtır. ġizofreni için bir biyolojik belirteç olarak serum G72 protein düzeylerinin güvenilirliğini ve geçerliliğini netleĢtirmek için daha geniĢ örneklemli çalıĢmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: G72 protein is thought to play an important role in the etiology of schizophrenia and other psychiatric diseases. In this study, it was aimed to determine whether there is a difference in G72 protein serum levels between schizophrenia patients and healthy control group, whether there is a relationship between serum levels and the severity of symptoms of schizophrenia patients, and whether G72 protein can be a biomarker that can be used in the diagnosis of schizophrenia. Materials and Methods: 84 untreated schizophrenia patients (who did not use any antipsychotic drugs before) and 54 acute exacerbation schizophrenia patients (previously started antipsychotic treatment but not under the influence of antipsychotic treatment or treatment for at least three months) who were diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 criteria who applied to SBÜ Ankara Numune Training and Research Hospital and to the Psychiatry Clinic of SBÜ Ankara City Hospital as of May / 2019 and 83 healthy controls were formed. A sociodemographic data form was given to all participants, Positive and Negative Symptoms Rating Scale (PANSS) was applied to the schizophrenia group, and serum G72 protein levels of all participants were measured by ELISA method. Results: As a result of our study, plasma G72 protein levels were found to be lower in the schizophrenia group compared to the healthy control group. When the measurements of the schizophrenia patient groups were compared, it was observed that there was no difference between the G72 levels of the acute exacerbation and untreated group. When the correlations of age, clinical symptoms and G72 protein levels in schizophrenia and control groups were examined,there was a significant negative correlation between age, general symptoms and total PANSS scores in the schizophrenia group. Conclusion: Although there are studies in the literature reporting high plasma G72 protein levels in patients with schizophrenia, in our study, when the control group and the schizophrenia patient group were compared, a low rate was found in schizophrenia patients. Studies with larger samples are needed to clarify the reliability and validity of serum G72 protein levels as a biomarker for schizophrenia.