Yoğun bakım ünitesinde takip edilen akciğer kanseri hastalarının özellikleri ve prognozunun değerlendirilmesi
Evaluation of characteristics and prognosis of patients with lung cancer followed in the intensive care unit
- Tez No: 674008
- Danışmanlar: PROF. AKIN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Yoğun bakım ünitesi, Sağkalım, Mortalite, Lung cancer, Intensive care unit, Survival, Mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Akciğer Kanseri Hastalarının Özelliklerinin ve Prognozunun Değerlendirilmesi Giriş: Akciğer kanseri, hastaların yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatışını gerektiren, en sık solid organ malignitesidir. İleri evre akciğer kanseri hastalarının mortalitesinin yüksek olması nedeniyle, bu hastalarda YBÜ'de uygulanan tedavilerin sağkalıma etkisinin olmayacağı, bu nedenle de bu hastaların YBÜ'ye kabul için öncelikli hasta grubu olmadığı düşünülmekteydi. Ancak yakın zamanda, akciğer kanseri için etkinliği yüksek yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiş ve bu hastalara uygulanan YBÜ tedavi yaklaşımları güncellenmiştir. Bu nedenle akciğer kanseri hastalarına YBÜ'de yaklaşım tekrar gözden geçirilmektedir. Bu çalışmada YBÜ'ye kabul edilen akciğer kanseri hastalarının özelliklerinin ve sağkalımları ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, Ocak 2017 ile Kasım 2020 tarihleri arasında, 24 saatten daha uzun süre YBÜ'de yatan 100 akciğer kanseri hastası dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, akciğer kanseri tanı tarihi, YBÜ'ye kabul nedeni, uzak metastaz olup olmadığı, kanserin histopatolojik tipi, kansere yönelik kemoterapi, radyoterapi, veya operasyon öyküsü olup olmadığı, APACHE-II ve Charlson komorbidite indeksleri (CCI) retrospektif olarak tarandı ve kaydedildi. YBÜ'ye kabul edilen hastaların hastane içi ve genel sağkalım oranları analiz edildi. YBÜ yatış gerekliliği olan akciğer kanseri hastalarında sağkalımla ilişkili faktörler değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 69,7 ± 9,0 yıldı. Hastaların %18'i (n=18) küçük hücreli akciğer kanseri iken, %82'si (n=82) küçük hücre dışı akciğer kanseriydi. Hastaların YBÜ'ye en sık kabul nedeni solunum patolojileriydi (%57). YBÜ'ye kabul edilen hastalarda hastane içi mortalite oranı %69'du. YBÜ'den taburcu edilen hastalarda ilk 6 aylık mortalite oranı %58,1 idi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalarda medyan sağkalım süresi 8,2 aydı. Multivaryant analizlerde, ileri yaş (HR=0,92), MV ihtiyacı (HR=0,04), vazopresör ihtiyacı (HR=0,64), APACHE-II (HR=0,95) ve Charlson komorbidite indeksinin (HR=0,75) yüksek olması sağkalımı azaltırken, kemoterapi öyküsü (HR=6,01) ve operasyon öyküsü (HR=2,35) sağkalımı arttırmaktaydı. Sonuç: YBÜ'ye kabul edilen akciğer kanseri tanılı hastalarda mortalite oranları hala yüksek seyretmektedir. Ancak hastaların önemli bir kısmı YBÜ yatışları sonrasında taburcu edilebilmektedir. YBÜ'ye kabul edilen hastalarda mortalite ile ilişkili faktörlerin bilinmesi ile YBÜ tedavilerinden fayda görebilecek uygun hastaların seçilmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Characteristics and Prognosis of Patients with Lung Cancer Followed in the Intensive Care Unit Introduction: Lung cancer is the most common solid organ malignancy that requires intensive care unit (ICU) admission. Due to the high mortality of advanced stage lung cancer patients, it was thought that the treatments applied in the ICU would not have an effect on survival in these patients, so these patients were not the priority patient group for admission to the ICU. Recently developed highly effective targeted therapies for lung cancers and ICU management approaches have been updated recently. Therefore, ICU care for patients with lung cancer has to be reconsidered. This study aimed to evaluate the characteristics and factors affecting survival of patients with lung cancer admitted to the ICU. Material and methods: One hundred patients with lung cancer who were hospitalized in a tertiary ICU for more than 24 hours between January 2017 and November 2020 were included in the study. Sociodemographic characteristics, time of lung cancer diagnosis, reason for admission to ICU, presence of metastatic disease, histopathological type of cancer, cancer-directed chemotherapy, radiotherapy, or operation history, need for mechanical ventilation (MV) and vasopressors in the ICU, APACHE-II and Charlson comorbidity indexes (CCI) were evaluated retrospectively. In-hospital and overall survival rates of patients admitted to the ICU were analyzed. Survival-related factors of patients with lung cancer were evaluated. Results: The mean age of the patients was 69.7 ± 9.0 years. While 18% (n = 18) of the patients were small cell lung cancer, 82% (n = 82) of them were non-small cell lung cancer. Metastatic disease was present in 95% of the patients (n = 95). The most common reason for admission to the ICU were respiratory pathologies (57%). In-hospital mortality rate in patients admitted to the ICU was 69%. The first 6-month mortality rate of patients discharged from the ICU was 58.1%. The median survival of all patients included in the study was 8.2 months. In multivariate analyzes, advanced age (HR:0.92), use of MV (HR:0.04) and vasopressor (HR:0.64), high APACHE-II (HR:0.95) and CCI scores (HR:0.75) negatively affected survival, while chemotherapy history (HR:6.01) and operation history (HR:2.35) positively affected survival. Conclusion: The mortality of patients with lung cancer admitted to the intensive care unit is still high. However, a significant portion of the patients discharge of the ICU. It can be ensured that patients with lung cancer who will benefit from ICU managements are selected with considering of the mortality-related factors in ICU.