Depresyon belirtilerinin üstbilişsel model ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri çerçevesinde incelenmesi
Examining the depressive symptoms within a framework of metacognitive model and cognitive emotion regulation strategies
  1. Tez No: 674060
  2. Yazar: İREM KADRİYE SORKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE PARLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Üstbiliş, Bilişsel Duygu Düzenleme Stratejileri, Depression, Metacognition, Cognitive Emotion Regulation Strategies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı depresyon belirtilerinin üstbilişsel model ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri çerçevesinde incelenmesidir. Bu amaçla 18-57 yaşları arasında 205'i kadın (%70.9), 84'ü erkek (%29.1) toplam 289 kişiden veri toplanmıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (BDDÖ) ve Üstbilişler Ölçeği-30 (ÜBÖ-30) uygulanmıştır. Verilerin analizinde depresyon, üstbilişler ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin cinsiyete göre karşılaştırılması için t-testi; değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Pearson korelasyon analizi; üstbilişler ve bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin depresyonu yordama güçlerini görmek için hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçları bulgular kısmında aktarılmıştır. Buna göre üstbiliş ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri depresyon düzeyini yordamakta, üstbilişler ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri birlikte depresyonun %44'ünü açıklamaktadır. Bulgular ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmış; araştırmanın sınırlılıkları ve ileride yapılabilecek çalışmalar için öneriler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the symptoms of depression within the framework of the metacognitive model and cognitive emotion regulation strategies. To that purpose data were collected from a total of 289 people between the ages of 18-57, 205 women (70.9%), 84 men (29.1%). Demographic Information Form, Beck Depression Inventory (BDI), Cognitive Emotion Regulation Scale (CERQ) and Metacognitions Scale-30 (MCS-30) were applied to the participants. For the analyses of the collected data, a t-test was conducted in order to see the relationship between gender and depression, metacognitions, cognitive emotion regulation strategies; Pearson correlation analysis was conducted in order to see the relationship between variables of the study; hierarchical regression analyses were conducted in order to see the predictive power of metacognition and cognitive emotion regulation strategies on depression. Results are presented in the findings section. According to this metacognitions and cognitive emotion regulation explained %44 of the variance of depression. Results were discussed within the framework of related literature; the limitations of the research and suggestion for further studies were given.