Göç ve akıllı şehir Türkiye uygulaması
Migration and smart city an application on Turkey
- Tez No: 674097
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Akıllı şehir, Ekonomik büyüme, Migration, Smart city, Economic growth
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsan doğası gereği daha iyiyi arama iç güdüsüne sahiptir. Bu içgüdüye sahip olması yeni yaşam alanlarını keşfetmesini sağlarken aynı zamanda göç hareketinin gerçekleşmesini de sağlamıştır. Göç hareketlerinin gerçekleşmesinde birçok nedenin yanında ekonomik nedenler öne çıkmaktadır. 1950'li yıllarda Türkiye'de işgücü fazlası olmasına rağmen yeteri kadar iş imkanının olmaması vatandaşların Avrupa ülkelerine göç etmesine neden olmuştur. Böylece Türkiye'den Avrupa ülkelerine doğru göç hareketi başlamış ve 1950'li yıllardan günümüze kadar Avrupa ülkelerinde kalıcı Türk nüfusu oluşmuştur. Her ne kadar bu ülkelerde kalıcı Türk nüfusu oluşsa da günümüzde Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları ile bulundukları ülke vatandaşları arasında çeşitli sorunlar olduğu ifade edilmektedir. Bu çerçevede çalışmanın hipotezini oluşturan Avrupa ülkelerinde yaşayan bir milyon Türk vatandaşının çeşitli sebeplerle Türkiye'ye geri dönmek istedikleri varsayılmıştır. Bu varsayım doğrultusunda Türkiye'de, Avrupa ülkelerinden gelen bir milyon Türk vatandaşının yaşayacağı bir akıllı şehir kurulacak ve bu yeni düzen için gerekli maliyet hesaplanacaktır. Çalışmanın amacı, böyle bir senaryoyla karşılaşılması durumunda ülke ekonomisi üzerinde etkisinin neler olabileceği hakkında literatüre katkı sağlamaktır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde göç kavramı ele alınarak göçün nedenleri ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının göç ile ilintili tarihsel süreci açıklanacaktır. İkinci ve üçüncü bölümlerde çalışmanın amacı doğrultusunda Avrupa'dan Türkiye'ye gelen Türk vatandaşları için Türkiye'de kurulacak akıllı şehirden ve uygulamasından bahsedilecek; akıllı bir şehir inşa edilerek ekonomik yapıdaki etkisinin ne olabileceği açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
Human nature has the instinct to seek the better. Having this instinct has enabled him to discover new living spaces, while at the same time enabling the migration movement to take place. In addition to many reasons, economic reasons come to the fore in the realization of migration movements. Although there was a surplus of labor force in Turkey in the 1950s, the lack of sufficient job opportunities caused citizens to migrate to European countries. Thus, the migration movement from Turkey to European countries started and a permanent Turkish population has been formed in European countries since the 1950s. Although there is a permanent Turkish population in these countries, there are problems between Turkish citizens living in European countries and the citizens of the countries they live in. In this framework, it is assumed that one million Turkish citizens living in European countries, which constitute the hypothesis of the study, want to return to Turkey for various reasons. In line with this assumption, a smart city will be established in Turkey, where one million Turkish citizens coming from European countries will live, and the necessary cost for this new order will be calculated. The aim of the study is to contribute to the literature on what could be the impact on the country's economy in case of such a scenario. In this context, in the first part of the study, the concept of migration will be discussed and the reasons for migration and the historical process related to migration of Turkish citizens living in European countries will be explained. In the second and third sections, in line with the purpose of the study, the smart city to be established in Turkey and its application will be mentioned for Turkish citizens coming from Europe to Turkey; A smart city will be built and its effect on the economic structure will be explained.