İlkokul çağındaki çocuklarda bilgisayar oyun bağımlılığı ile akran zorbalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between computer game addiction and peer bullying among primary school children
- Tez No: 674159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Oyun Bağımlılığı, Akran Zorbalığı, Computer Game Addiction, Peer Bullying
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı çocuklarda bilgisayar oyun bağımlılığı ile akran zorbalığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Beykoz ilçesindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokul 3. ve 4. sınıfa devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Beykoz ilçesindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokul 3. ve 4. sınıfa devam eden toplam 240 öğrenci ve velisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Çocuklar İçin Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Çocuklar İçin Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Form kullanılmıştır. Analizler için Mann Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, bilgisayar oyun bağımlılığı toplam ve alt boyut puanları ile akran zorbalığına yapma ve akran zorbalığına uğrama toplam ve alt boyutları puanları arasında negatif yönde, akran zorbalığı yapma ve akran zorbalığına uğrama arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma sonuçları genel olarak alanyazın çalışmaları ile tutarlı olup alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır. Son olarak alanda çalışan uzmanlara ve ileride yapılabilecek çalışmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the aim is to examine whether there is a relationship between computer game addiction and peer bullying among children. The environment of the research consists of students attending 3rd and 4th grade of primary school affiliated to the Ministry of National Education in Beykoz district of Istanbul province. The sample of the study consists of 240 students and their parents attending the 3rd and 4th grades of primary school affiliated to the Ministry of National Education in Beykoz district of Istanbul province in the academic year 2020-2021. In the study, Computer Game Addiction Scale for Children (Horzum, Ayas, & Çakır Balta, 2008), Peer Bullying Scale for Children (Pişkin & Ayas, 2011) and Socio-Demographic Form prepared by the researcher were used to collect data. SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) program was used in the analysis of the data; Mann Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used for analysis. As a result of the study, a positive significant correlation was found between bullying and being bullied and a negative significant correlation was found between the total and sub-dimensions of computer game addiction and the total and sub-dimensions scores of peer bullying and being bullied. The results of the research are generally consistent with the literature studies and have been discussed within the framework of the literature. In conclusion, suggestions are included for the experts working in the field and for future studies.