Kadınlarla tokalaşma ve bevl ile ilgili hadislerin muhteliful-hadis bağlamında değerlendirilmesi
The interpretation of hadiths with women and bevl in the context of muhteliful-hadith
- Tez No: 674202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, Hadis, Muhtelifu'l-hadis, Musafaha, Bevl, Sunnah, Hadith, Mukhtalif Al-Hadith, Shaking hands with women, Camel urine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Hadis ile ilgili birçok ilim olmakla birlikte bu ilimlerin en önemlilerinden biri, hiç şüphesiz hadisler arasındaki ihtilafı inceleyen muhtelifü'l-hadis ilmidir. İhtilâfü'l-hadis veya buna benzer birçok şekilde isimlendirebileceğimiz bu ilim dalı, sahih bir hadisin yine kendisi gibi sahih bir hadisle veya şer'î delillerden biriyle zahiren çelişmesinin sebeplerini ve bu çelişkinin hangi yollarla giderildiğini inceler. Hadislerin doğru anlaşılması için hadisçiler bu alana büyük önem vermişler ve bu konuda müstakil eserler ortaya koymuşlardır. Bu bağlamda Hz. Peygamber'in (s.a.s) rivayetlerinden olan kadınlarla tokalaşma ve bevl ile ilgili hadisleri değerlendirmeye çalışılacaktır. Ayrıca ülkemizde dini irşad alanında önemli bir yere sahip olan DİB personelinin, konuyla ilgili bilgi düzeyleri ve görüşlerinin alındığı bir anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although there are many sciences related to hadith, one of the most important of these sciences is undoubtedly the science of Mukhtalıf Al-Hadith, which examines the conflict between hadiths. This branch of science, which has different names as ikhtilaf al hadiths and such kind, examines the reasons for the apparent contradiction of a sound hadith with an authentic hadith like it or one of the Shari'ah evidences, and examines the ways in which this contradiction is resolved. In order to understand the hadiths correctly, hadith scholars gave great importance to this field and produced exclusive works on this subject. In this context, it is tried to be evaluated the hadiths about shaking hands with women and urinating, which are narrated by the Prophet (pbuh). In addition, a survey study will be conducted in which the knowledge levels and opinions of the DIB (Religious Affairs Administration) personnel, who have an important place in the field of religious guidance in our country, were taken.