Postmodern çağın benlik ve aidiyet krizi: Sosyal medya şöhretlerinde fiziksel aşırılık
The identity and belonging crisis of the postmodern age: Physical extremism in social media celebrities
  1. Tez No: 674203
  2. Yazar: ASLI ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN TUTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, Biyo-politika, Benlik, Bedensel Tüketim, Fiziksel Aşırılık, Şöhret Kültürü, Popüler Kültür, Body, Bio-politics, Identity, Bodily Consumption, Physical Extremism, Celebrity Culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Beden, tarihin her döneminde iktidarın yönetim teknikleri ve benlik üretiminde merkezi bir olgu olmuştur. Özellikle 1980'lerden itibaren iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği tüketim toplumunda Foucault'nun merkezi, disiplinci ve kurumsal yapılar tarafından uygulanan biyo-iktidar kavramı, giderek çok daha akılcı, merkezsiz, özgürleştirici bir hale evrilmiştir. Üretime yönelik beden disiplininin emeğe duyulan ihtiyaca bağlı olarak önemsizleştiği tüketim toplumunda kişi, hakikat oyunu ve sorunsallaştırılmalarla özgürleştirilerek sömürülmektedir. Duygulara ve arzulara hitap ederek işleyen bu teknikleri Han psikopolitika olarak kavramsallaştırmıştır. Bütünlüklü bir özne olmak yerine parçalanarak tek boyutlu bir tüketici haline gelen kişi, bu durumu özgürleşme olarak algılamaktadır. Yaratılan özgürlük yanılsaması ve adiaforizasyon/ parçalama iktidarın yönetim tekniğidir. Bu tekniklerde tüketim, bireycilik ve şeffaflık söylemlerinden faydalanılmaktadır. Tüketim, ekonomik değil, kültürel, toplumsal, psikolojik, etik boyutları olan bir olgudur. Beden her iktidar stratejisinin merkezinde olduğu gibi tüketimin de merkezindedir. Bedenin en verimli tüketim nesnesi olduğunun bilincine varılmasıyla beden fiziksel ve psikolojik her boyutuyla metalaştırılmıştır. Medya ve popüler kültür söylemlerinin etkisiyle, çağın değerlerinin neden olduğu benlik krizini bedenini dönüştürerek aşabileceği yanılsaması yaşayan kişi, bu dönüşümü gerçekleştirmenin tek yolu olarak teşvik edilen bedensel tüketime yönelmektedir. Bireycilik söylemiyle, yalnızlaşan ve toplumsal aidiyetten yoksun hale gelen kişinin bu durumu bir özgürleşme olarak algılaması, çağın değerlerine bağlı mevcut krizlerini kendisinin çözmesi ve iktidarın kendisini her türlü sorumluluk ve suçlanmadan muaf hale getirmesi sağlanmaktadır. Şeffaflık olgusu, iletişim ve paylaşım söylemleriyle özgürleştiğini düşünen kişinin verilere indirgenmesine hizmet etmekte ve sistemin verimliliği için parçalanan kişi kendi bedenini de parçalara ayırarak dönüştürmek adına yok etmektedir. Siyasi iktidar ve piyasanın verimli işleyişine hizmet eden bu değerlerin kişisel boyuttaki etkileri yıkıcıdır ve dolayısıyla bu değerlerin neden olduğu koşullar postmodern çağın benlik ve aidiyet krizinin nedenidir. Refah toplumunda, benlik ve aidiyet krizinin belirtileri bedende görülmektedir. Kişinin bitmeyen bir proje haline getirdiği bedeni üzerinden tüketerek inşa ettiği benliği, aslında çağın değerlerinin yarattığı sistemsel yapay dengesizliklerin bedenselleştirilmesidir. Tüketim, bireycilik, şeffaflık gibi çağın değerlerinin neden olduğu, Baudrillard'ın nedensiz şiddet anomalisi olarak tanımladığı benlik ve aidiyet krizlerinin fiziksel ve psikolojik boyutları vardır. Psikolojik ve duygusal krizlerden bağımsız düşünülemeyecek fiziksel aşırılık, sistemsel şiddete ya da sistemsel yapay dengesizliklere kişinin tek tepki gösterme biçimi olan kendi bedeni üzerinden gösterdiği edilgen tepkidir. Dolayısıyla fiziksel aşırılık, Baudrillard'ın sistemsel şiddetin kişide yol açtığını öne sürdüğü nedensiz şiddet anomalilerinden biridir. Mevcut benlik ve aidiyet krizine siyasi iktidar ve sermayenin özgürleştirici olarak tanımladığı değerlerin neden olduğunun bilincinde olmayan kişinin, piyasanın palyatif çözüm önerileriyle krizini çözme ya da benliğini inşa etme çabası sadece varolan krizlerini derinleştirmektedir. Kendini baştan yaratarak ideal benliğine ulaşmaya çalışan kişi, bedensel dönüşümüyle farklı bir gerçeklik yaratabileceğine inanmaktadır. Fakat bu sözde öz-yaratım süreci aslında kişinin kendisini yok edişidir. Çağın değerleri medya söylemleri ve bu mesajların taşıyıcısı şöhretler tarafından yayılmaktadır. Tüketim toplumunda kişilerin rol modeli olan şöhretler aynı zamanda benlik ve aidiyet krizlerinin temsilcileridir. Kişinin kendisine yönelttiği şiddetin belirtilerinden olan aşırılık, çağımızda şöhret olma nedenidir. Şöhret olmanın nedenlerinin önemsizleştiği, şöhret kültürünün sıradanlaştığı çağda fiziksel aşırılıkla şöhret olmak da mümkün hale gelmiştir. Fiziksel aşırılığı ile ilgi çeken ve seyir değeri artan kişi, sosyal medyada kendisini marka haline getirmektedir. Şöhret olmanın hedef haline gelmesinin nedeni ise, başarılı olmakla eş anlamlı hale gelmiş olmasındandır. Aşırılıklarıyla şöhretler, iktidarın ve sermayenin medya söylemleriyle yaydığı çağın değerlerinin hem taşıyıcısı hem de bu değerlerin neden olduğu benlik krizinin vücut bulmuş halleridir. Bu tezin amacı, çağın değerlerine bağlı olduğu öne sürülen bedensel aşırılığı, çağın benlik ve aidiyet krizlerinin temsilcisi olduğu öne sürülen aşırılıklarıyla şöhret olmuş kişilerin ifadelerinden yola çıkarak kanıtlamaktır. Araştırmanın örneklemini Truly Youtube kanalında 3 Ocak 2019 ve 23 Ocak 2021 tarihleri arasında paylaşılan içerikler oluşturmaktadır. Kısa belgesel formatında içeriklerin paylaşıldığı bu kanalda 620 videodan 106 tanesi aşırı bedensel dönüşüm geçiren kişilerle ilgilidir. Bu videolarda yer alan 122 kişi ile ilgili bu tarih aralığı dışında kalan videoların da dahil edilmesiyle, 111 video bu araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Demografik dağılıma bakıldığında bu kişilerin %63'ü kadın, %37.7'si 24-35 yaş arası ve %46.7'si Amerika Birleşik Devletleri'ndendir. Bu videolarda kişilerin ifadelerinden oluşan saha bulguları niteliksel analiz yoluyla yorumlanmıştır. Ayrıca bedensel dönüşüm geçiren kişilerin demografik dağılımına ve bedensel dönüşüm türlerinin dağılımına yer verilmiştir. Videolardaki kişilerin bedensel aşırılıkları moda/stil, beden modifikasyonu, estetik ameliyat ve vücut geliştirmedir. Bu kategorilerin her birinin pazar payı, yıllık geliri ve kişilerin harcamaları, her bir bedensel dönüşüm biçiminin endüstri haline geldiğini göstermektedir. Bu kişilerin ifadeleri bedensel aşırı dönüşümlerin çağın değerlerine bağlı olduğunu, medya ve popüler kültür söylemleriyle teşvik edildiğini, aşırılıkların benliklerinin dolayısıyla da benlik ve aidiyet krizlerinin merkezinde olduğunu göstermektedir. Kişiler bedenlerini dönüştürerek inşa ettikleri benlikleriyle, çağın benlik ve aidiyet krizine neden olan mevcut gerçekliğinden farklı bir gerçeklik yaratmak istemektedir. Fakat benlik inşası, bedensel tüketimle gerçekleştiği ve varolan benlik krizleri piyasanın palyatif önerileriyle çözülmeye çalışıldığından çözümlenmenin aksine giderek derinleşmektedir. Geçici çözümlere bağlı olarak yinelenen kriz çözümleme arayışının sonucunda ortaya çıkan aşırılık, kişinin benliğinin temel unsuru haline gelmiştir. Benlik ve aidiyet krizinin belirtisi olan aşırı bedensel dönüşüm, özgürleşme yanılsamasıyla maskelendiği, kişi parçalanarak özne olma özelliğini yitirdiği ve bu aşırılık kişinin şöhret olmasını sağladığı için kişi tarafından sorun olarak algılanmamakta hatta yaşam boyu devam edilecek bir olgu olarak ifade edilmektedir. Araştırmanın bulguları tezin hipotezini doğrulamaktadır. Şöhretler tüketim toplumunun rol modelleri oldukları gibi toplumda varolan benlik ve aidiyet krizinin de temsilcileridir. Aşırı bedensel dönüşüme, iktidar yapılarının hakikat oyunu ve sorunsallaştırmarla belirlediği, medya ve popüler kültür söylemleriyle yaydığı çağın değerleri neden olmaktadır. İktidar teknikleri daha incelikli hale gelip kişinin yine bu değerler tarafından tanımlanan duygu ve arzularına hitap ettiğinden ötürü, kişi benlik krizine neden olan değerleri özgürleşme olarak algılamaktadır. Bu krizleri çözmek için önerilen ve yüksek kazanç sağlayan palyatif öneriler, sadece iktidar yapılarına ve sermayeye hizmet etmekte, onların işleyişini gizlemekte ve varolan krizleri derinleştirmektedir. Bu krizler bireysel nedenlere bağlı değil, siyasi ve ekonomik sistemin kendini meşrulaştırmak için yarattığı toplumsal ve kültürel koşullara bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The body has always been at the centre of interest for power mechanisms and identity throughout the history. Since the early realization that it could be commodified, the body has been continuously subjected to both physical and psychological exploitation. More recently, especially from the beginning of 1980, the rapid technological progress started a dramatic change in the traditional structure of the production systems, and consequently, altered the dynamics of the labour market. The physical discipline that had been delicately enforced to the society since the Industrial Revolution to deploy the labour onto the shop floor ceased to be a requirement, which in turn, caused the body to lose its conventional sense and importance to power mechanisms. These events that made the body no longer significant also shaped Foucault's bio-politics into its current form, which can be described as more subtle, decentralized and liberating. The present-day power mechanisms do not seem to need the body-produced labour at the level that they did in the past. On the contrary, the modern way of exploitation, as previously conceptualized by Han, is rather through psychopolitics, or in other words, by manipulating emotions and desires. The environment required to enable this new way of exploitation was built upon the illusion of freedom that was created by truth games and the problematisation of the identity. In this environment, the individual is reduced from being a whole subject into a one-dimensional character – a consumer – that is hypnotized by the values of the era including the consumption, individualism, and transparency. The media and popular culture are the main actors of our present time facilitating the implementation of psychopolitics. They lightly but repeatedly inject to the mind of the individual the very idea that the identity crisis caused by the values of the era can be resolved by creating a new identity, and more importantly, of their own choice. Firstly, the individual is encouraged to consume because the consumption is portrayed as the only way to re-construct the identity and overcome the existing identity crisis. Secondly, it is illustrated such that the individual that is isolated from the rest of the society and deprived of social belonging would perceive this situation as a liberation and come out of the crisis in the end. This also serves the power structures in opting out of all kinds of responsibilities towards the individual – and therefore towards the society – and possible future accusations. And thirdly, the transparency is advertised as a noble cause that everyone would like to contribute to as part of the sharing culture without the individual knowing that its sole purpose, in fact, is to reduce the individual to a data point. The fact that the individual is being fragmented, also coincides with the way the individuals transform or destruct their body. Symptoms of the identity crisis in the affluent society can be clearly observed on the individual's body. The individual is stimulated under the influence of the media and popular culture to treat their body as a project after the completion of which the promise is to achieve a new identity. However, this project of identity production has an infinite duration due to the continuous excitation of the individual to consume and by the objectless and aimless violence caused by fundamental contradictions of affluence. Baudrillard describes the result of these fundamental imbalances of affluent/permissive society as a collection of aimless and objectless anomalies such as destructiveness, escapism and depressiveness. The individuals that are not aware of their own identity crisis look out for palliative solutions on the market to reinvent themselves physically and emotionally, however their actions do nothing but to further amplify the magnitude of the existing crisis and associated extremism. This false belief that a different reality can be created by physical transformation, or representation in general, is in fact an act of self-destruction. There is no doubt that celebrities are seen as role models in the consumer society, and they spread the values of the era on the media quite often visually but sometimes in other forms as well. From this perspective, it can be argued that they are the representatives of the existing identity crisis in the society acting as a villain and a victim at the same time. The extremism being one of the symptoms of the selfviolence has recently become an express and trivial way of acquiring fame especially on the digital media platforms. Given that the fame generally comes with the financial success, famous and successful have become two synonymous terms that are both evaluated according to virtual quantifiers such as the number of views, likes, comments and so on. This association is believed to have shortened the path to become famous. According to the simplified formula, the more extreme the content is, the more attention it will attract. Since the body is, in Baudrillard's terms, the finest consumer object, the more extreme the body transformation is, the stronger the online presence will be. The objective of this work is to demonstrate with evidential information that the body-centered physical extremism is originated by the violence caused by fundamental contradictions of affluent society and the fame through extreme body transformation is in fact the reflection of the existing identity crisis in the society. The fieldwork comprised the video content published on a Youtube channel called Truly from 3 January 2019 to 23 January 2021. It was identified that 106 of 620 videos were about the people who had undergone extreme body transformation. There are 122 people in these videos however some people have more than one video which fell beyond the range of selected dates. For consistency these videos were also included making the total number of videos 111. These 111 videos formed the field of the research. In terms of key demographics, 63% of the focus group were women, 37.7% were between 24 and 35 years old and 46.7% were from the United States. A qualitative analysis was performed on the findings consisting of the commentaries and statements of the individuals in these videos and presented together with supplementary statistics including the demographic distribution and the categorization of physical transformation types. The extreme body transformations of the focus group in the videos were collected into four categories: fashion/style, body modification, plastic surgery and bodybuilding. The data including the market size and annual revenue generated in each category as well as the focus group's expenditure on transformation indicate that the extreme body transformation is a giant industry, which emphasizes the significance of the economic exploitation. The statements of the focus group align with the argument that the need for an extreme body transformation takes its roots from the values of the era, and it is excited by the media and popular culture discourses. Since the power techniques have become more refined and appealing to emotions and desires, it appears that the individual perceives the values causing the crises as liberation. The temporary solutions to solve these crises only serve the capitalist market and deepen the crisis. Finally, the crisis does not seem to be caused by any personal circumstances but is likely a by-product of the social and cultural conditions set to legitimize the current political and economic system.