Eski Mısır inanışlarının toplum üzerindeki yansımaları
Reflections of Ancient Egyptian beliefs on society
  1. Tez No: 674279
  2. Yazar: HATİCE YÜSRA DEDEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Mısır, Tanrı, Ahiret, Din, Firavun, Ancient: Egypt, God, Hereafter, Religion, Pharaoh
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tarihi çağlardan günümüze miras kalan en önemli uygarlıklardan birisi şüphesiz ki Eski Mısır Uygarlığıdır. Mısır, coğrafi açıdan etrafı çöllerle kaplı olduğu için istilaya maruz kalmamış, uzun ömürlü olmuştur. M.Ö 3100 yıllarına dayanan bu köklü medeniyet, otuzdan fazla sülaleyi bünyesinde barındırmıştır. Eski Mısır'da din ve inanç müessesi oldukça gelişmişti. Eski mısır dini, tam anlamıyla çok tanrılı bir dindir ifadesinin doğru olmayacağı gibi, kimi zaman tek tanrılı kimi zaman da birden fazla tanrının varlığına inanıp ancak bir tanesini kabul eden bir yapıda olduğunu ifade edebiliriz. Bu anlayış sayesinde geniş bir tanrılar panteonu oluşmuştur. Öte yandan mısır kralı olan firavunlar öldükten sonra tanrıya dönüşeceklerine inanıyorlardı. Bu açıdan bakıldığında firavunların tanrı-kral olduğunu düşünebiliriz. Buna karşılık tebaanın da ölümden sonraki hayat olan ahiret inancının da olduğunu kaynaklardan öğreniyoruz. Özellikle ölmüş atalarının mezarlarına ziyarete giden Mısırlılar onlara değerli eşyalar ve mücevherler takdim etmiştir. Mısır toplumu bir kısmı genel bir kısmı ise yerel olan bu ilahlara saygı duymuş, hatta tanrılaşmanın mertebesi olarak görmüştür. Bu yüzdendir ki Mısır halkı oldukça dindar ve muhafazakardı. Mısır'ın bu karmaşık inanç sistemini çalışmamızda ayrıntılı olarak ele alacağız. Tez çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. I. Bölümde, Mısır'ın tarihi coğrafyasına yer verilerek, siyasi hayata etkileri ele alınmıştır. II. Bölümde, Mısır siyasi tarihi ile ilgili bilgiler sunulmuştur. III.ve son bölümde ise Eski Mısır inanışlarının toplum üzerindeki yansımaları konusu üzerinde durularak, konu ile ilgili kapsamlı bilgi sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmamızda ulaşabildiğimiz ölçüdeki yerli ve yabancı araştırmacıların eserleri tetkik edilerek, Tarih biliminin metoduna uygun bir şekilde ve daha önce değinilmeyen konulara da ağırlık verilen özgün bir çalışma ortaya konulmaya çalışılmıştır. Metin içerisinde gerekli görülen yerlerde fotoğraflar ve haritalar kullanılarak, bilgilerin pekiştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One One of the most significant civilizations inherited from historical ages is undoubtedly the Ancient Egyptian Civilization. Since Egypt is geographically covered with deserts, it has not been invaded and has had a long life. This deep-rooted civilization, dating back to 3100 BC, has hosted more than thirty lineages. The establishment of religion and belief was highly developed in ancient Egypt. It is not true that the ancient Egyptian religion was polytheistic, but we can express that it was sometimes monotheistic and sometimes believed in the existence of more than one god and accepted only one. Thanks to this understanding, a wide pantheon of gods was formed. On the other hand, the pharaohs, who were the king of Egypt, believed that they would turn into gods after death. From this point of view, we can think that the pharaohs were god-kings. On the other hand, we learn from the sources that the subjects also had the belief in the hereafter, which is the life after death. Especially Egyptians, who visited the tombs of their deceased ancestors, presented them with valuable items and jewels. Egyptian society respected these deities, some of which were local and some general, and even regarded them as the level of deification. That is why the Egyptian people were very religious and conservative. In this study, we will discuss this complex belief system of Egypt in detail. Our thesis study consists of three main parts. In Chapter I, the historical geography of Egypt and its effects on political life are discussed. In chapter II, information on Egyptian political history is presented. In Chapter III, which is the last one, comprehensive information on the subject is presented by focusing on the reflections of Ancient Egyptian beliefs on society. In our research, by examining the works of local and foreign researchers as far as we can reach, an original study has been tried to be presented following the method of the science of history and with emphasis on previously untouched subjects. It is aimed to consolidate the information by using photographs and maps where deemed necessary in the text.