Ayın dönemlerine göre farklı zamanlarda (yeni ay-eski ay ve yeni ay dönemlerinde) ekilen mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde silaj verimi, verim unsurları ve yem kalite özelliklerin belirlenmesi
The effect of different sowing dates arranged according to the moon positions (new moon, old moon, and new moon), on the silage yield, yield and quality traits of some corn (Zea mays L.) varieties
- Tez No: 493780
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVRİCAN DOKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayın Konumu, Mısır, Ekim Zamanı, Verim, Silaj, Kalite, Bitkisel Özellikler, Moon position, Corn, Sowing Dates, Yield, Silaj, quality, Plant Traits
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çiftçiler arasında ayın hareketlerine göre yetiştiricilik uygulamalarının önemli ölçüde etkilendiğine yönelik inanışlar bulunmaktadır. Bu nedenle bu araştırmada; ayın dönemlerine göre 3 farklı zamanlarda (yeni ay (6 Temmuz)-eski ay (16 Temmuz)-yeni ay (27Temmuz)dönemlerinde buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde silaj verimi, verim unsurları ve yem kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Kahramanmaraş koşullarında, 2016 yılında yürütülmüş olup, deneme materyali olarak Truva, OSSK 644 ve Ada 9510 çeşitleri kullanılmıştır. Denemede ayın dönemlerine göre oluşturulan 3 farklı ekim zamanı ana parsellere, çeşitler ise alt parsellere gelecek şekilde bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Araştırmada agronomik özellikler olarak; bitki boyu (BB), bayrak yaprak uzunluğu (BYU), bayrak yaprak eni (BYE), sap kalınlığı (SK), yaprak sayısı (YS), yeşil ot verimi (YOV), kuru madde verimi (KMV), kalite özellikleri olarak; silajın pH, silaj kuru madde oranı (SKMO), asit deterjan fiber (ADF), nötr deterjan fiber (NDF), kuru madde tüketimi (KMT), sindirilebilir kuru madde (SKM) ve oransal yem değeri (OYD) gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; ekim zamanlarının; SK dışında silaj verimi ve agronomik özellikler ile SKMO dışında kalite özellikleri üzerine etkisi önemsiz olmuştur. Genotipler ise agronomik özelliklerden BB, BYU, BYE ve YS bakımından önemli ölçüde (P>0.01) farklı bulunurken, silaj kalite özellikleri bakımından genotipler sadece silajın pHsı bakımından önemli ölçüde (P>0.05 ) farklı bulunmuştur. Genotipler silaj verimi ve diğer özellikler bakımından farklı bulunmamıştır, Ekim zamanı x genotip interaksiyonu ise sadece BYE bakımından önemli (P>0.05) olmuştur. Sonuç olarak; çiftçilerin inandıklarının aksine, ayın dönemlerine göre yapılan ekimin ikinci ürün mısırın (Zea mays L) silaj verimi, agronomik özellikleri ile silaj kalite özellikleri üzerine bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Some of the farmers believe that agronomic applications had different results according to the moon positions. For this reason, in this research, it was aimed to determine the effect of different sowing dates arranged according to the moon positions (new moon, old moon, and new moon), on the silaj yield, yield and quality traits of some corn varieties (Zea mays L.) produced as second crop after wheat. Research was carried out in Kahramanmaraş conditions, in 2016 year, with Truva, OSSK-644, and Ada-9510 cultivars as experiement material. Experiement was arranged according to the split plots design, in which sowing dates as main plots, cultivars also in split plots, with three replications. In resarch, the agronomical traits such as; plant height (PH), flag leaf length (FLL), flag leaf width (FLW), stem thickness (ST), leaf number (LN), green hay yield (GHY), dried biomass yield (DBY), silage quality traits; silage pH, silage dry matter ratio (SDMR), asit deterjan fiber (ADF), neutral detergant fiber (NDF), dry matter finishing (DMF), digestable dry matter (DDM) and relative feed value (RFV) were investigated. According to the results of research; sowing dates had no effect on silage yield and agronomical traits except ST as well as on quality traits except SDMR. Genotypes were significantly different for PH, FLL, FLW (P>0.01) and LN (P>0.05) in agronomical traits and for only silage pH (P>0.05 ) in silage quality traits. Genotypes were not significantly different for the all other agronomical and quality traits. Meanwhile, sowing dates x genotype interaction was signifant for only FLW (P>0.05). As a result; unlike as believed by farmers; there was not any significant effect of sowing dates arranged according to the moon positions on the yield, yield and quality traits of silage corn produced as a second crop.