Avukatlar hakkında cezai soruşturma ve kovuşturma usulü
Criminal proceedings and prosecutions about lawyers
  1. Tez No: 674418
  2. Yazar: BENGÜ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFSER ERDEN TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: avukatlık mesleğinin nitelikleri, avukatın bağımsızlığı, avukatlar hakkında özel soruşturma ve kovuşturma usulü, soruşturma izni, kovuşturma izni, avukat dokunulmazlığı, qualifications of the attorneyship profession, independence of lawyer, criminal proceedings and prosecutions about lawyers, proceeding permit, prosecution permit, lawyer immunity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Toplumun adaletin gerçekleşmesine yönelik beklentisi, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının temsilcisi avukatların görevlerini her türlü baskı, tehdit ve korkudan uzak yapabilmelerini gerektirmektedir. Avukatlık mesleğinin doğasından kaynaklanan bu gerekliliğin yerine getirilmesi avukatın bağımsızlığının sağlanması ile mümkün olabilmektedir. Ülkemizde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile avukatların görevlerinden doğan ve görevleri sırasında işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı cezai soruşturma ve kovuşturma yapılması özel kurallara bağlanmıştır. Avukatların asılsız suçlamalar sebebiyle görevlerini yapmalarının engellenmesini önlemeyi amaçlayan bu düzenleme avukatlara görevleri ile ilgili olarak dokunulmazlık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The expectation of the society for the realization of justice requires lawyers who represent the right to legal remedies and the right of defense, to be able to carry out their duties away from all kinds of pressure, threat and fear. The fulfillment of this requirement arising from the nature of the legal profession is possible by ensuring the independence of the lawyer. In our country, with the Law no. 1136 (the Attorneyship Law), criminal proceedings and prosecutions for crimes arising from the duties of lawyers and alleged to have committed during their duties are bound to special conditions. This regulation, which aims to prevent lawyers from performing their duties due to immaterial averment, provides lawyers with immunity in relation to their duties.