Hypericum perforatum ekstresinin lipopolisakkarit ile indüklenen sistit üzerinde koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of hypericumperforatum extract on lipopolysaccaride induced cystitis
  1. Tez No: 674419
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ŞÜKÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM BAYAZIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistit, LPS, sarı kantaron, enflamasyon, Hypericum perforatum, Cystitis, LPS, St. John's wort, inflammation, Hypericum perforatum
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hypericum Perforatum Ekstresinin Lipopolisakkarit İle İndüklenen Sistit Üzerinde Koruyucu Etkisinin Araştırılması Amaç: Çalışmamızda, Hypericum perforatum ekstresinin E.coli lipopolisakkariti ile indüklenen sistit üzerinde koruyucu etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 24 Balb/C türü fare sayıca eşit üç gruba ayrıldı. Kontrol grubuna transüretral yolla intravezikal serum fizyolojik verildi. İkinci ve üçüncü gruplara intravezikal LPS verilerek sistit oluşturuldu. Üçüncü grupta yer alan farelere LPS verilmeden önce koruyucu madde olarak on gün süresince günlük H. perforatum ekstresi gavaj yoluyla verildi. Deney sonunda serumda TNF-α, IL-6 seviyeleri ve mesane dokusunda iNOS, sFLA2, COX-2, NFκB düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. İstatistiksel karşılaştırmalar için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc testi olarak Bonferroni kullanıldı. Bulgular: İntravezikal LPS uygulanan farelerde, serumda IL-6, TNFα düzeyleri ve mesane dokusunda enflamatuvar belirteçler olan NFκB, COX-2, sFLA2 ve iNOS düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu. LPS öncesinde H. perforatum ekstresi verilen grupta ise bu belirteçlerin tümünün düzeylerinin anlamlı olarak düşük olduğu saptandı. Sonuç: LPS ile indüklenen sistitte, LPS öncesi oral yolla HPE verilmesi mesanedeki enflamatuvar yanıtı azaltmıştır. Bu çalışma, HPE'nin LPS ile indüklenen sistit modelinde hem serum hem de mesane dokusundaki enflamatuvar belirteçler üzerine etkisini araştıran literatürdeki ilk çalışmadır ve sonuçları insanlarda enflamatuvar mesane hastalıklarının tedavisinde HPE'nin yerini araştıracak çalışmalara temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE EFFECT OF HYPERICUM PERFORATUM EXTRACT ON LIPOPOLYSACCARIDE INDUCED CYSTITIS Objective: In our study, we aimed to investigate the protective effect of Hypericum perforatum extract on cystitis induced by lipopolysaccharide. Materials and Methods: In this study, 24 Balb / C strain mice were divided into three equal groups. Intravesical saline was given to the control group transurethrally. Cystitis was induced by giving intravesical LPS to the second and third groups. Before LPS was given to the mice in the third group, daily H. perforatum extract was given by gavage for ten days as a protective. At the end of the experiment, TNF-α, IL-6 levels in serum and iNOS, sFLA2, COX-2, NFκB levels in bladder tissue were measured by ELISA method. One-way analysis of variance (ANOVA) was used for statistical comparisons and Bonferroni was used as a post hoc test. Results: In mice given intravesical LPS, serum IL-6, TNFα levels and inflammatory markers NFκB, COX-2, sFLA2 and iNOS in the bladder tissue were found to be higher than the control group. In the group given H. perforatum extract before LPS, the levels of all these markers were found to be significantly lower. Conclusion: In LPS-induced cystitis, administration of HPE orally before LPS reduced the inflammatory response in the bladder. This study is the first study in the literature investigating the effect of HPE on inflammatory markers in both serum and bladder tissue in LPS-induced cystitis model, and its results may form the basis for studies investigating the place of HPE in the treatment of inflammatory bladder diseases in humans.