Bingöl ilinde çiftçilerin hayvancılık desteklerinden faydalanma düzeylerinin analizi
Analysis of benefiting level of farmers from livestock supports in Bingol provice
- Tez No: 674488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hayvancılık Destekleri, Bingöl, Ordered Probit Modeli, Çiftçi, Livestock Support, Bingöl, Ordered Probit Model, Farmer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Türkiye de uygulanan hayvancılık destekleme politikalarının etkileri Bingöl ili örneği ile değerlendirilmiştir. Bingöl ilinde hayvancılık faaliyeti yapan çiftçilerin destekleme ödemelerinden yararlanma düzeyini incelemek ve desteklerden faydalanma düzeylerinde etkili olan faktörlerin tespit edilerek ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaçla 2016-2018 yılları arasında hayvancılık desteklemelerinden faydalanan işletme sahipleriyle basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 130 çiftçiyle bire bir görüşme yapılarak çiftçilerin desteklerden faydalanma durumuna etkili olan faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, çiftçilere ait özelliklerin ortaya konulabilmesi açısından crosstab analizi, desteklemelerden faydalanma düzeylerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesinde ise SPSS programında CART analizi ve LİMDEP istatistik programı ile Ordered Probit Regresyon Modeli kullanılmıştır. Bulgular: Çiftçilerin buzağı, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi desteklerinden daha fazla faydalandıkları belirlenmiştir. Ayrıca (yaş grubu) orta yaş düzeyinde, (eğitim seviyesi) iyi, (tarım dışı faaliyetlerde) daha fazla ilgilenen ve desteklemelerle ilgili eğitim çalışmalarına katılan çiftçilerin hayvancılık desteklerinden daha fazla faydalandıkları görülmektedir. Sonuç: Ekonometrik analiz sonuçlarına göre; işletmenin ilçe merkezine uzaklığı, işletmede fiilen çalışan kişi sayısı, büyükbaş hayvan sayısı, küçükbaş hayvan sayısı, kaba yem üretimi, arazi varlığı değişkenleri istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda, yaş ortalamasının daha düşük olması, eğitim düzeylerinin yüksek olması, desteklemelerle ilgili eğitim çalışmalarından daha fazla yararlanmaları çiftçilerin alacakları desteklerin daha iyi faydalanılacağı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study; the effects of livestock support policies implemented in Turkey were evaluated with the example of Bingöl province. It ıs aimed to examine the level of benefiting from support payments of farmers engaged in livestock activities in Bingöl province and to determine and reveal the factors that affect the level of benefiting from supports. Method: For this purpose, one on one interviews were conducted with 130 farmers who were determined by simple random sampling method with the owners of the enterprises benefiting from livestock supports between 2016-2018, and the factors affecting the farmers benefiting from the supports were tried to be determined. In the study, crosstab analysis was used in order to reveal the characteristics of the farmers, CART analysis in SPSS program and LIMDEP statistical program and Ordered Probit Regression Model were used to determine the factors affecting the level of benefiting from supports. Findings: It was determined that the farmers benefited more from the support for the development of calf and small cattle breeding. In addition, it is seen that farmers (age group) middle-aged, (educational level) good, more interested in (non-agricultural activities) and participating in training activities related to supports benefit more from livestock supports. Results: According to the results of econometric analysis; the distance of the enterprise to the district center, the number of people actually working in the enterprise, the number of bovine animals, the number of ovine animals, roughage production, land existence variables were found to be statistically significant. As a result of the study, it will be ensured that the farmers will benefit better from the lower average age, higher education levels benefiting more from the training activities related to the supports.