Nuclear security tension between India and Pakistan
Hindistan ile Pakistan arasındaki nükleer güvenlik gerginliği
- Tez No: 674495
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇEMREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Hindistan, Pakistan, Nükleer Güvenlik, Çatışma, Güney Asya, Security, India, Pakistan, Nuclear Security, Conflict, South Asia
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güney Asya Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hindistan ve Pakistan, ayrılmalarından bu yana ilişkilerinde gerilimler yaşayan iki nükleer güçtür. Çeşitli çatışmaları Güney Asya'da nükleer güvenlik sorununa yol açmaktadır. Hindistan ve Pakistan birbirlerini düşman olarak görmektedir ve bu tutum onların nükleer politikalarını şekillendirmektedir. Bu çalışma, vaka temelli yaklaşımla nitel yöntemden yararlanmaktadır. Çoğunlukla Soğuk Savaş döneminden bu yana Hindistan ile Pakistan arasındaki nükleer gerilime odaklanmaktadır. Bu çalışma Hindistan ve Pakistan'ın gelecekteki nükleer potansiyelini aydınlatmayı ve geleneksel olmayan güvenlik yoluyla nükleer güvenlik ilişkilerine odaklanarak Hindistan ve Pakistan'ın dinamik nükleer politikaları hakkında literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Pakistan'ın nükleer silah programı Hindistan'a karşı kitlesel nükleer silahlarla şekillendiğinden, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın Pakistan ve Hindistan üzerindeki ters tepme etkisine de odaklanmaktadır. Bununla birlikte, her iki ülke de bölgedeki daha karmaşık ve artan nükleer silahlarla nükleer gerginliği tırmandırmıştır.
Özet (Çeviri)
India and Pakistan are two nuclear powers having tensions in their relations since separation. Their several conflicts pave the path for nuclear safety problem in South Asia. India and Pakistan regard each other as the enemy and this attitude shapes their nuclear policies. This study benefits from qualitative methodology through the case-based orientation. It mostly focuses on the nuclear tension between India and Pakistan since the Cold War era. This study aims to enlighten the future nuclear potential of India and Pakistan and contribute literature about the dynamic nuclear policies of India and Pakistan focusing on nuclear security relations through nontraditional security. It also focuses on the Non-Proliferation Treaty's backlash impact on Pakistan and India since Pakistan's nuclear weapon program is shaped against India with mass nuclear weapons. However, both countries have intensified nuclear tension through more complicated and increased nuclear weapons in the region.