İlköğretim 12-13 yaş erkek çocuklarda hemsball egzersizlerinin denge ve el-göz koordinasyonuna etkisi
The effects of hemsball exercises on balance and hand-eye coordination of 12-13 aged males at secondary schools
  1. Tez No: 674498
  2. Yazar: MEHMET ŞÜYÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hemsball, denge, el-göz koordinasyonu, flamingo denge testi, disklere dokunma testi, Hemsball, balance, hand-eye coordination, flamingo balance test, plate tapping test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Hemsball egzersizlerinin 12-13 yaş erkek çocuklar üzerinde denge ve el-göz koordinasyonu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya, Ağrı ilinin Patnos ilçesinde bulunan Selahaddin Eyyubi Ortaokulundaki 12-13 yaş aralığında toplam 40 erkek öğrenci katılmıştır. Katılımcılar, 20 deney grubu, 20 kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna haftada 3 gün olmak üzere 6 haftalık Hemsball egzersizleri uygulanmıştır. Uygulama sonucunda her iki grubun gelişimi Eurofit test bataryalarından flamingo denge testi ve disklere dokunma testi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 20 paket programı kullanılarak yapılmış ve anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucu deney grubundaki denge skorlarının ön testten son teste anlamlı bir şekilde değiştiğini göstermektedir. Kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Analiz sonucu deney ve kontrol grubundaki disklere dokunma puanlarının ön testten son teste anlamlı bir şekilde değiştiğini göstermektedir. Gruplar arası yapılan karşılaştırmada anlamlı bir farklılık görülmeyip bu değişimlerin her iki grupta benzer olduğu görülmüştür. Sonuç: İlköğretim ortaokul kademesinde bulunan 12-13 yaş erkek öğrencilere verilen Hemsball eğitiminin, öğrencilerin gelişimine olumlu yönde katkı sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was aimed to investigate the effects of Hemsball exercises on balance and hand-eye coordination of males who were at the age of 12-13 age in their developmental period. Method: 40 male students at Selahaddin Eyyubi Secondary School in Patnos, Ağrı were involved in this study. Participants were grouped in two groups like experiment (20 males) and control group (20 males). The implementation of Hemsball exercises were applied with the experiment group during 6 weeks as three times a week. The results of implementation was analysed with flamingo balance test and plate tapping test which are Eurofit testing batteries. The analysis was done with SPSS 20 programme. The significance level was accepted as p≤0,05. Findings: According to the statistical result, it was seen that the balance scores of experiment group was significantly changed from pre-test to post-test. There was not seen any differences between pre-test and post-test scores of control group. The results indicated that plate tapping scores of both experiment and control groups were changed from pre-test to post-test. There was no significant differences in the comparison of inter group scores. Similar changes were observed for both groups. Result: The results showed that Hemsball training given to 12-13 aged male students at secondary schools supported their development in a positive way.