Meister Eckhart ve Martin Heidegger'de saf tecrübe
On Meister Eckhart and Martin Heidegger pure experience
- Tez No: 674511
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Salıverme, Şeyler, Ayrılma (İnziva), Hiçlik, Saf Tecrübe, Tevhid, Tamamlanma, Otantik Karşılaşma, Poetik (Meditatif) Düşünme, Releasement, Things, Detachment, Nothing, Pure Experience, Tawhid, Completion, Authentic Encounter, Meditative Thinking
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Çalışmamızın öncelikli hedefi, insan doğasını ayırıcı olarak ortaya koyan“düşünme”nin varlığını mümkün kılan salıverme (Gelassenheit) tekniğini anlamlandırmak olmuştur. Bu esnada Meister Eckhart'ın Gelassenheit'ı 'bir şeyi, her şeyi, kendini ve Tanrı'yı salıvermek' aşamaları (fügeleri) ile karşılaşmak mümkün olmuştur. Yaşanmasının kararlılığında hayli ürkütücü olan bu aşamalar, aslında mistisizme ait olan evreler olarak hatırlatılmıştır. Salıvermenin gerçekleşmesi için, ayrılma hâlinin (Gelassenheit ve Abgeschiedenheit'ın birbirinin yerini aldığı Detachment tecrübeleri) gerçekleşmesine izin vermek gerekmektedir. Pasifliğin içinde zirvede bir aktiflikle gelen aidiyetlik vasıtasıyla tevhide –Tevhid-i Adl– yani bir“evrilme”yaşanmaktadır ve inziva (Abgeschiedenheit) yerini, rıza ile teslimiyete (Hingabe) dönüştürmektedir. Bu aşamaları sonuna kadar yaşayan Meister Eckhart'ı etkileyenlerin Kadın Mistikler ve İbn Sînâ ile İbn Rüşd olması gerçeğiyle karşılaşmak da düşünme geleneğimizin ne denli tesirli olduğunu göstermektedir. Meister Eckhart üzerinden de yirminci yüzyılın 'en merak edilen filozofu Martin Heidegger'i etkilemiştir. Heidegger burada poetik (meditatif) düşünmenin en keskin hâlini gözlemektedir. Kanaatimizce, Meister Eckhart'ın iki keskin düşüncesi iletilmelidir: İlki doğuştan gelen ve yaratılmayan bir“öz”alanının ruhta bulunmasıdır. İkincisi ise Eckhart'ın,“istisnasız gerçekten iyi olan insanlara vaaz veririm”ifadesidir. Bu iki alanda yetkin çalışmalar yapılabilirse, şeylerle otantik karşılaşma sorunsalı yetkinleşecektir. Salıverme tekniğinin, kişinin bireysel çabasından Varlık'ın oluş tarzı olmaya evrilmesi de tezin hayret verici bulduğu sonuçlardan birisi olmuştur. Hiçlik ve tamamlanma veçheleri ile salıverme tekniği, şeylerin aslında hiçlik olduklarını vurgular ve şeylerin sahiplenilmesi için, Varlık'ın isimsiz O olmasını gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla tezimiz Tanrı, Varlık, O ve Zat güzergâhı ile İbn Arabî'nin vardığı neticeye gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of our study is to make sense of the Releasement (Gelassenheit) Technique which makes it possible the existence of“thinking”that posits human nature discriminately. At this point, it is possible to encounter the Eckhartian Gelassenheit and its stages (elements) referred to as releasement of something, everything, him-/herself and the God. Those stages, which are quite dreadful when experienced in determination, are noted as stages which essentially belong to mysticism. In order for Releasement be realized, detachment state (Detachment experiences where Gelassenheit and Abgeschiedenheit replace each other) should be allowed to take place. Thereby an evolution is experienced towards Oneness –the Unity in Equity– by means of a belongingness which comes about together with an activeness in climax within the very passiveness itself, and reclusion (Abgeschiedenheit) relocates itself to compliance and dedication (Hingabe). And to realize the truth that those who influence Meister Eckhart, who had experienced all these stages up to the end, were the female mystics together with Ibn Sins and Ibn Rushd leads us to contemplate how efficient has been our intellectual tradition. The said tradition influenced Martin Heidegger, the philosopher to be the most curious about, via Meister Eckhart. Here Heidegger manifests the keenest exemplary of poetic (meditative) thinking. In our opinion, two sharp thoughts of Meister Eckhart should be conveyed: The first is that there is an innate and uncreated field of“essence”in the soul. The second is Eckhart's statement,“I preach to people who, without exception, are really good.”If competent studies can be carried out in these two areas, the problematic of authentic encounters with things will become competent. One of the results that the thesis finds astonishing is the evolution of the“releasing”technique from one's individual effort to the becoming of the Being. The technique of releasing, with its nothingness and completion aspects, emphasizes that things are actually nothing and requires the Being to be the nameless,“He”, in order for things to be appropriated. Therefore, our thesis has come to the conclusion of Ibn Arabi with the [similar] route of God, Being, He, and the Essence.