Rastgele efektli fredholm ve volterra integral denklemerin çözüm davranışları
Behaoivours of solution of fredholm and volterra integral equations with randim effects
  1. Tez No: 674554
  2. Yazar: ÖZGE ALTAY BOYACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MERDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Beklenen Değer, Fredholm, Rastgele Değişken, Rastgele İntegral Denklem, Varyans, Volterra ve Volterra-İntegro İntegral Denklemler, Expected value, Fredholm, Random Variable, Random Integral Equation, Variance, Volterra and Volterra-İntegro integral equations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, Fredholm, Volterra ve Volterra-İntegro integral denklemlerinin katsayıları ve başlangıç koşulları rastgele değişken seçilerek denklemler rastgele hale getirilmiştir. Bu denklemlerin çözümleri için yarı analitik yöntemlerden diferansiyel, Elzaki, Laplace ve Sumudu dönüşüm, varyasyonel iterasyon yöntemlerinin yanı sıra direkt ve seri çözüm yöntemleri de kullanılmıştır. Ayrıca, elde edilen rastgele Fredholm, Volterra ve Volterra-İntegro integral denklemlerin çözümleri bulunarak, çözümlerin olasılık karakteristikleri incelenmiştir. Parametreler farklı olasılık dağılımlarından seçilerek, örneğin Beta, Gamma, Üçgensel, Üstel, Düzgün, Normal dağılım olması durumunda çözümlerin beklenen değer ve varyansları hesaplanarak, grafiksel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the coefficients and initial conditions of Fredholm, Volterra and Volterra-Integro integral equations were randomized by selecting random variables. For the solutions of these equations, the semi-analytical methods such as differential, Elzaki, Laplace and Sumudu transform, variational iteration methods as well as direct and serial solution methods were used. In addition, the solutions of the random Fredholm, Volterra and Volterra-Integro integral equations were found and the probability characteristics of the solutions were examined. Parameters are selected from different probability distributions, for example, in case of Beta, Gamma, Triangular, Exponential, Uniform, Normal distribution, the expected values and variances of the solutions are calculated and shown graphically.