Abdullah b. Abbâs'ın şahsıyla ilgili uydurma hadislerin tahrîci
The method of tahric of fictitious hadiths about the personality of Abdullah bin Abbas
  1. Tez No: 674580
  2. Yazar: EMİN HAMİDO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadith, Fabricated hadiths, The personality of Ibn Abbas, Ahl-i Sunnah, Shia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Hz. Peygamber'e yakın olma açısından birçok özelliğe sahip olan Abdullah b. Abbâs Müslümanlar nezdinde büyük bir konuma sahiptir. O, yaşadığı zaman diliminde birçok önemli ve kritik olaylarda Hz. Peygamber'e eşlik etmiştir. Hz. Peygamber'in özel olarak duasına nâil olan İbn Abbâs'ın bu önemli konumu ve Hz. Peygamber'e yakınlığı ile birlikte ilim alanında elde ettiği seviye ileride birçok farklı grubu kendisine celbetmiştir. Dolayısıyla onun hakkında birçok mevzû hadis uydurulmuştur. Hadislerin de dinin özünden olması sebebiyle Müslümanlar hiçbir konuda mevzû hadisleri delil olarak kabul etmemektedirler. Çünkü Kur'ân-ı Kerim ve sahih hadislerde, mevzû hadisler bir yana zayıf hadislere dahi ihtiyaç olmayacak kadar çok delil bulunmaktadır. Hadis, özellikle Hz. Osman'ın öldürülmesinde sonra vuku bulan ortamdan faydalanan din düşmanlarının faaliyetleri ve hadis uydurma çabaları sonucunda çok büyük saldırı altına girmiştir. Bu yüzden geçmişteki hadis uleması hadislerin metnini ve senedini titizlikle incelemişlerdir. Biz bu araştırmada Ehl-i sünnet ve Şia'nın itibar ettiği hadis kitaplarındaki İbn Abbas ve onun yakın aile fertleri hakkında uydurulan hadisleri ele almaktayız. Bu çalışmada İbn Abbâs'ın başta Hz. Peygamber'e olan yakınlığı, siyasi konumu ve ilmi öne çıkarılarak bu hususlarda Şiâ hadis kitaplarında o ve yakın ailesi hakkında uydurma hadislerin mevcut olup olmadığı sebepleriyle birlikte ele alınacaktır. Anahtar Kelimler: Hadis, Mevzû hadis, İbn Abbas, Ehl-i Sünnet, Şîa.
Özet (Çeviri)
Ibn Abbas holds a significant position among Muslims. Because he is the son of the Prophet's uncle and considered of the people of the House. Ibn Abbas is one of the younger companions. In many important and critical events, he accompanied the Prophet. The Prophet prayed for him. With this important position of Ibn Abbas and his closeness to the Prophet, the level he achieved in the field of science would attract many different groups in the future. Therefore, many false hadiths were invented about him. Since the hadiths are also from the essence of the religion, Muslims do not accept false hadiths as evidence on any subject. For, there is so much evidence in the Quran and sound hadiths that there is no need for weak hadiths, let alone false hadiths. The hadith was under great attack as a result of the activities of the enemies of religion and the efforts to fabricate hadiths, especially after the murder of Osman. For this reason, the hadith scholars in the past carefully studied the text and declaration of hadiths. In this research, we consider the hadiths made up about Ibn Abbas and his close family members in the hadith books, which are respected by Ahl as-Sunnah and Shia. In this study, whether there are fabricated hadiths about him and his close family in the Shi'ah hadith books primarily by highlighting Ibn Abbas' affinity to the Prophet, his political position and knowledge will be discussed together with the reasons.