İş değerlerinin işle bütünleşme ve iş tatminine etkisi: Hemşireler üzerine bir araştırma
The effect of work values on work engagement and work satisfaction: A research on nurses
  1. Tez No: 674579
  2. Yazar: KÜBRA ARICIOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: HemĢireler, ĠĢ Değerleri, ĠĢ tatmini, ĠĢle BütünleĢme, Nurses, Work Values, Work Engagement, Job Satisfiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son zamanlarda uluslararası literatürde oldukça fazla inceleme konusu olarak karĢımıza çıkan iĢ değerleri kavramı üzerine ülkemizde çok az sayıda uygulamalı araĢtırma gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu çalıĢmada son zamanlarda pandeminin baĢ göstermesi ile önemi daha iyi anlaĢılmıĢ olan hemĢirelerin hangi iĢ değerlerine ne düzeyde sahip olduklarını belirlemek ve hemĢirelerin iĢ değerlerinin iĢle bütünleĢebilme ve iĢ tatmini durumları üzerindeki etkisini ortaya koyabilmek niyetiyle gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu gayeye yönelik, KahramanmaraĢ Necip Fazıl ġehir Hastanesi ve KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve AraĢtırma Hastanesi ve çalıĢan 430 hemĢireye iĢ değerleri ölçeği, iĢle bütünleĢme ve iĢ tatmini ölçekleri uygulanarak yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiĢtir. Veri analizinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi ve tanımlayıcı istatistiksel analizler kullanılmıĢtır. AraĢtırma neticesinde hemĢirelerin iĢ değerlerine verdikleri önem düzeyinin oldukça yüksek olduğu sonucuna varılmıĢtır ( ,09). Bunun yanında hemĢirelerin en fazla maddi imkanlara yönelik olan araçsal değerlere önem verdikleri anlaĢılmıĢtır. Katılımcılıların iĢ değerlerinin iĢle bütünleĢme ve iĢ tatmini düzeyini istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiĢtir. ĠĢ değerleri alt boyutlarından araçsal değerler alt boyutunun iĢle bütünleĢme ve iĢ tatmini düzeyini istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği tespit edilmiĢtir. Ayrıca iĢle bütünleĢme durumunun iĢ tatmini düzeyi üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu araĢtırmanın bir diğer sonucudur.
Özet (Çeviri)
There has been very little applied research in our country on the concept of business values, which has been a subject of much research in the international literature recently. This study was carried out with the aim of determining the work values of nurses, whose importance has been better understood with the outbreak of the pandemic recently, and to reveal the effect of nurses' work values on their work engagement and job atisfaction. For this purpose, it was carried out by applying job values scale, work engagement and job satisfaction scales to 430 nurses working in KahramanmaraĢ Necip Fazıl City Hospital and KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam University Health Practice and Research Hospital. The data obtained in the study were analyzed with the SPSS 22 (Sttistical Package for the Social Sciennes) package program. Independent sample t-test, one-way analysis of variance, correlation analysis, simple and multiple regression analysis, and descriptive statistics were used in data analysis. As a result of the research, it was concluded that the level of importance that nurses attach to work values is quite high. ( .0 ). In addition, it has been understood that nurses give importance to instrumental values, which are mostly aimed at financial opportunities. It has been determined that the work values of the participants have a statistically significant and positive effect on the level of job integration and job satisfaction. It has been determined that the instrumental values sub-dimension, one of the sub-dimensions of work values, has a statistically significant and negative effect on the level of work engagement and job satisfaction. In addition, another result of the research is that job engagement has a positive and statistically significant effect on the level of job satisfaction.