Oksijenle zenginleştirilmiş LPG yakıtının yanma kararsızlığının incelenmesi
Investigation of combustion instability of LPG fuel enriched with oxygen
  1. Tez No: 674643
  2. Yazar: KAMİL MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Ön Karışımlı Yanma, Akustik Zorlama, Oksijenle Zenginleştirilme, LPG Yakıtı, Premixed combusation, Acoustic enforcement, Oxygen enrichment, LPG fuel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnsan nüfusunun artışı ile kullanılan enerji miktarı da artmaktadır ve bu artış küresel ısınmaya yol açan hava kirliliğine neden olmaktadır. Oksijenle zenginleştirilmiş yanma, hava kirliliğine yol açan baca gazı emisyonu miktarının düşürme yöntemlerinden biridir. Bu tez çalışmasında ana yakıt olarak %100 saflıkta propan içeren LPG gazı kullanılmıştır. Çalışmalar ön karışımlı model bir yanma odasında gerçekleştirilmiştir. Yanma için gerekli olan oksijen miktarı artırılarak oksijenle zenginleştirilme yapılmıştır. Oksijenle zenginleştirilmiş LPG'nin yanması sonucu oluşan emisyon ve sıcaklık değişimleri tespit edilmiştir. Aynı zamanda yanma odası doğal akustik modları olan 110, 185 ve 330 Hz' de hoparlörler vasıtasıyla akustik zorlama uygulanmıştır ve alev kararsızlığı takip edilmiştir. Çalışma sonucunda; oksijen miktarının artması ile CO emisyonunun azaldığı, adyabatik alev sıcaklığı ve NOx emisyonunun arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Energy consumption has been increased with increasing of human population and so environmental pollution has been increased. As a consequence of environmental pollution, global warming has been occur. Oxygen enrichment combustion is one of methods that reduce flue gas emission. In this study, LPG that consist of %100 propane has been used as a fuel. The oxygen enriched combustion study was carried out by increasing oxygen ratio in the air used for combustion. Combustion study has been performed experimental condition that has premixed and swirl. Flue gas emission value and temperature effect of Oxygen enriched combustion was investigated. Acoustic enforcement was applied on flame by means of loudspeaker and so flame instability was observed by changing enforcement level. This study results that CO emission decreases and adiabatic flame temperature and NOx emissions increases as oxygen ratio increases.