Yeni sentezlenen amino antrakinon türevinin antikanser etkisinin araştırılması
Investigation of the anti-cancer effect of a new synthesized amino anthracinone derivative
  1. Tez No: 674668
  2. Yazar: HİLAL ÇAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Amino Antrakinon, Mitoksantron, Nano partikül, İlaç adayı molekül, MTX
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Meme kanseri tedavisinde kullanılan geleneksel kemoterapötik ajanlarının çoğu sistematik toksisiteye neden olmaktadır. Bu amaçla sitotoksik etkileri düşük, anti kanser etkileri yüksek yeni nesil olarak adlandırılan ilaç adayı moleküller ile yapılan çalışmalar son yıllarda önem kazanmıştır. Amino antrakinonlar (AA) ve türevleri antikanser ilacı olarak günümüzde kullanılmaktadırlar. Meme kanseri standart tedavisinde kullanılan en yaygın AA örneklerinden biri olan Mitoksantron (MTX) sitotoksik antibiyotik sınıfına dahildir. Bu tez çalışmasında yeni özgün olarak sentezlenen AA türevi molekülün İnsan meme kanseri hücreleri (MCF-7) ile İnsan damar kordonu endotel hücreleri (HUVEC) üzerine bağımsız ve standart tedavide kullanılan MTX ile olan sinerjistik etkisi değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, sitotoksite testleri MTT yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler analiz edilerek hücrelerin %50 canlılık gösterdiği inhibisyon konsantrasyonları (IC50) hesaplanmıştır. Apoptotik analizler akım sitometri yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Deneyler sırasında biyoyararlanımı üst seviyeye taşımak amacı ile AA ve MTX uygun konsantrasyonlarda ayrı ayrı ve birlikte enkapsüle edilmiştir. Nanopartikül (NP) haline getirilen bu türev ve ilaç kombinasyonları ile de tüm deneyler tekrarlanarak sitotoksite testleri ve apoptotik analizler yapılmıştır. Yapılan deneylerde 24 saat sonunda enkapsüle edilen AA ve MTX'in kapsüle edilmeyen formlara göre kontrollü ilaç salınımından dolayı hem sitotoksite hem de apoptoz açısından değerlendirdiğimizde etkinliklerinin azaldığı görülmüştür. 48 saat sonunda ise etkinliklerinin kapsülsüz formlara oranla arttığı izlenmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlarda AA'nın kontrol olarak kullanılan HUVEC hücrelerinde yüksek sitotoksik etki göstermesi ilacın sinerjistik etkinliğini ön plana çıkarmaktadır. Tüm bu çalışmaların bundan sonra yapmayı planladığımız in vivo deneyler için temel oluşturacağını ve meme kanseri tedavisinde yeni ilaç adayı molekül geliştirilmesine önemli bir katkı sağlayacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Many of the traditional chemothrapeutic agents used in the treatment of breast cancer(BC) cause systemic toxicity. For this purpose, studies conducted with drug candidate molecules called new generation with low cytotoxic effects and high anti-cancer effects have gained importance in recent years. Amino anthroquinones (AA) and it derivatives are widely used for the cancer treatment today. One of the most common examples of AA used in BC standard therapy, mitoxantrone (MTX) is included in the cytotoxic antibiotic class. In this thesis study, the synergistic effect of the newly synthesized AA-derived molecule on human BC cells (MCF-7) and Human Umbilical Vein Endothelial Cells (HUVEC) . For this hence In this direction, cytotoxicity tests were carried out by MTT method and the obtained data were analyzed and the inhibition concentrations IC50 at which the cells were 50% viable were calculated.Apoptotic analyzes were performed using flow cytometry method. During the experiments, AA and MTX were encapsulated individually together at appropriate concentrations in order to maximize bioavailability. Cytotoxicity tests and apoptotic analyzes were performed by repeating all experiments with these derivatives and drug combinations were encapsulated . At the end of 48 hours, it was observed that their effectiveness increased compared to the unencapsulated forms. In the results we obtained, the cytotoxic effect of AA in HUVEC cells used as control highlights the synergistic effect of the drug. We anticipate that all these studies will form the basis for future in vivo experiments and will make an significent contribution to the development of new drug candidate molecules in BC treatment.