2015-2020 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen perkütan endoskopik gastrostomili hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with percutaneous endoscopic gastrostomy which was followed at Dicle University Medical Fakulty Pediatric Intensive Care Unit between 2015-2020.
  1. Tez No: 674683
  2. Yazar: ÖZLEM KÜÇÜKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ÇocukYoğun Bakım Ünitesi, Perkütan Endoskopik Gastrostomi, Pediatric Intensive Care Unit, Percutaneous Endoscopic Gastrostomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) tüpü uygulanmış olan hastaların retrospektif olarak incelenip demografik verilerinin, endikasyonlarının ve komplikasyonlarının irdelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem:Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun bakım ünitesinde 2015-2020 yılları arasında Perkütan Endoskopik Gatrostomi takılmış olan 0-18 yaş arasındaki hastalar dahil edildi. Bulgular:Hastaların %64,5'inin erkek, 35,5'inin ise kız olduğu saptandı. Hastalar PEG takılma yaşlarına göre incelendiğinde; hastaların PEG takılma yaş ortalamasının 51,84±43,254 (ay) olduğu yaşları incelendiğinde; yaş ortalamasının 4,316±3,608 (yaş) olduğu belirlendi.Hastaların primer tanılarının %22,6'sında HİE sekeli, %22,6'sında spinal müsküler atrofi, %19,4'ünde kronik akciğer hastalığı, %12,9'unun serebral palsi, %6,5'inin trakeomalazi, %6,5'inin suda boğulma tanısı ile hastanemize başvurdukları görüldü.Hasta endikasyonlarının %90,3'ünde yutma disfonksiyonu, %9,7'sinde ise kusma ve beslenme intoleransı olduğu saptandı. Komplikasyonlarına göre incelendiğinde; %45,2'sinde dışarı sızıntı, %45,2'sinde ciltte enfeksiyon, %12,9'unda tüpte veya kateterde tıkanıklık, %9,7'sinde ciltte granülom, %9,7'sinde tüpün veya kateterin çıkması, %12,9'inde tüpten kirli, safralı ve kanlı gelenlerin olması ve %3,2'sinde ise PEG sonrası rezidüleri ve %3,2'sinde ciltte apse geliştiği saptandı.%38,7'sinde ise komplikasyon gelişmediği saptandı. Hastalarınmortalite oranları incelendiğinde; %41,5'inin exitus, %58,1'ininde halen yaşıyor olduğu görüldü.Hastalar PEG geçmişlerine göre incelendiğinde; %25,8'nin 2, %3,2'sinin 3 ve %3,2'sinine de 4 defa PEG takıldığı saptandı. Sonuç: PEG genellikle genel anestezi gerektirmeyen, düşük morbidite ve mortaliteoranları olan, güvenli, etkin, hasta başında dahi uygulanabilen, uzun süreli enteralbeslenmede tercih edilmesi gereken yöntemlerden birisidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study was conducted to retrospectively investigate the demographic data, indications and complications of the patients who underwent Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) tube placement at the Dicle University Faculty of Medicine Hospital Pediatric Intensive Care Unit. Material and Method: Patients between 0-18 years of age who had Percutaneous Endoscopic Gastrostomy in the pediatric intensive care unit of Dicle University Faculty of Medicine between 2015-2020, and patients who had electrogastrograms (EGGs) once before and after PEG placement were included in the research. Results: Of the patients, 64.5% was male and 35.5% was female. Looking at the ages of the patients at the time of PEG placement, the average age of the patients at the time of PEG placement was 51.84±43,254 (months), and the average age was 4.316±3.608 (years). Patients' primary diagnosis were hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) in 22.6% of the patients, spinal muscular atrophy in 22.6%, chronic pulmonary disease in 19.4%, cerebral palsy in 12.9%, tracheomalacia in 6.5%, and drowning in 6.5% at the time of admission to our hospital. Patient indications were found to be swallowing dysfunction in 90.3%, and vomiting and nutritional intolerance in 9.7%. According to their complications, 45.2% had a leak out, 41.9% had skin infection and loosening, 38.7% had no complications, 12.9% had tube or catheter obstruction, 9.7% had skin granuloma, 9.7% had tube or catheter removal, 12.9% had a dirty leakage coming from the tube, had bile and bloody leakage in the tube, 3.2% had post-PEG residues and 3.2% had skin abscess. Looking at the mortality rates of patients, 41.5% died, and 58.1% was discharged with full recovery. Considering the PEG histories of the patients, it was found that 25.8% had a PEG placement for 2 times, 3.2% had 3 times, and 3.2% had a PEG placement for 4 times. Conclusion: PEG is one of the safe, effective, methods with low morbidity and mortality rates that does not require general anesthesia, and can be applied even at the bedside, and should be preferred in long-term enteral nutrition.