Üniversitemizde doğum yapan kalp hastalarının 3(üç) yıllık istatiksel incelenmesi
- Tez No: 435452
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP GÜL, YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAİT İÇEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kalp hastalığı, Gebelik, Maternal morbidite, NYHA, Heart disease, pregnancy, maternal morbidity, NYHA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışmamızın esas amacı tersiyer bir merkez olan hastanemizin kalp hastalığı ve gebelik olgularına ait deneyimini irdelemek, kalp hastalığı olan gebelerin perinatal ve maternal sonuçlarını değerlendirerek, bu tip gebelere en uygun yaklaşımı belirlemeye çalışmak. Ocak 2013 ile aralık 2015 yılları arasında Kadın doğum kliniğimizde yatışı yapılan, sonrasında doğumunu hastanemizin çeşitli birimlerinde (genel ameliyathane, doğumhane ve kalp hastanesi ameliyathanesi) gerçekleştiren, 120 gebe kalp hastası retrospektif olarak incelendi. Gebelerin, kalp hastalığının tipine göre, perinatal ve maternal sonuçları değerlendirildi. Çalışmamızda 120 doğum yapan kalp hastası içinde en sık görülen kardiyak hastalık romatizmal kalp kapak hastalığıydı (%55). Kalp ritim bozuklukları ise ikinci sırada yer aldı (%12,5). IE (Infektif Endokardit) profilaksisi yapılan hasta sayısı 62 olup, oran olarak %51,6 olarak tespit edildi. Çalışmamızda hiçbir hastada maternal mortaliteye rastlanmayıp, 22 hastada post-op kardiyoloji yoğun bakım ihtiyacı olmasından dolayı maternal morbidite olarak sayıldı (%18,3). Yenidoğan mortalite sayısı 2 (%1,66) ve morbidite sayısı ise 6 (%5) olarak tespit edildi. NYHA sınıflamasına göre 20 hasta Sınıf III ve IV, 100 hasta ise Sınıf I ve II kalp hastalarıydı. En sık doğum şekli sezaryen ile doğum olup, çalışmamıza esas teşkil eden 120 hastadan 97' si (%80,8) hasta daha çok obstetrik endikasyonlarla sezaryena alındı. Sonuç olarak kalp hastalığı olan gebeler, bu konuda deneyimli kardiyoloji hekimi, anestezi hekimi ve doğum hekiminin oluşturduğu bir ekip tarafından takip edilmelidir. Doğum sonrası yenidoğan yoğun bakım şartlarına sahip pediatri kliniği ve bu konuda tecrübeli hekimlerin de bulunması gerekir. Uygun yaklaşım ve ekip anlayışı ile olguların büyük bir kısmında ciddi sorunlar olmadan çocuk sahibi olabilirler.
Özet (Çeviri)
The main purpose of our study is to examine cases of pregnanant patients with heart diseases in our tertiary referral hospital, to evaluate perinatal and maternal outcomes, to determine most appropriate approach to these patients. 120 cases of patients with gestational age of 20 weeks or more between 2013- 2015 examined retrospectively. Perinatal and maternal outcomes classified according to type of heart disease. In our study among 120 patients, rheumatic valvular heart disease was the most common (55%), the heart rhythm disorders took second place (12.5%). IE prophylaxis applied patient number was 62, the ratio was found to be 51.6%. Maternal death was not encountered, 22 patients due to need for post-operative cardiology intensive care unit were cited as maternal morbidity beacuse of a variety of reasons(18.3%). Neonatal death number was 2 (1.66%) and the morbidity number was detected as 6 (5%) . 20 patients were class III and IV, 1000 patients were in the range of class I and II according to NYHA classification. The most common form of delivery was caesarean section and 97 (80.8%) of the patients c/s performed had obstetric endication. As a result, pregnant women with heart diseas should be followed by a team of cardiologist, anestshetist, and obstetrician experienced in this regard. Furthermore a pediatrics clinic with a newborn intensive care unit and experienced physician should be present after the birth. With proper approach and team spirit can patients with heart disease have babies without serious problems in most cases.