John Ruskin'in 'Sanatın Ekonomi Politiği'ne Marksist Emek Değer Teorisi bağlamında bir bakış
John Ruskin's 'The Political Economy of Art': A Marxist view on the basis of the Labor Theory of Value
  1. Tez No: 674698
  2. Yazar: EKİN CAN KINIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sanat Tarihi, Economics, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: John Ruskin, sanat ekonomisi, sanatın siyasal iktisadı, sanatın ekonomi politiği, iktisat ve sanat, Karl Marx, Emek Değer Kuramı, John Ruskin, Art economics, The Political economy of art, economics and art, Karl Marx, The labor theory of value
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Viktorya Çağı İngiltere'sinin önde gelen figürlerinden estet, sanat tarihçi ve eleştirmen John Ruskin 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren toplumsal sorunlar ve iktisadi düşünce ile yakından ilgilenmeye başlamıştır. İlk olarak, The Seven Lambs of Architecture (1849) ve The Stones of Venice (1851-53) gibi mimariye odaklanan çalışmalarında sanatın toplumsal yaşam ve üretimle ilişkisi üzerinde duran Ruskin, 1857'de ise sanat-iktisat ilişkisini bağımsız biçimde ele alan ilk çalışma olarak kabul edilen The Political Economy of Art- A Joy For Ever isimli kitabı yayınlamıştır. Bu tezin odaklandığı temel sorun Ruskin'in büyük ölçüde söz konusu çalışmalar aracılığıyla ortaya koyduğu sanata dair iktisadi yaklaşımıdır. Öte taraftan Ruskin'in çalışmaları öncü bir nitelik taşımasına rağmen sanat ile iktisadi kategoriler arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk düşünürün Ruskin olduğunu söylemek mümkün değildir. Zira sanat üretimi iktisat düşüncesinin hiçbir zaman odağı haline gelmemiş olsa bile, iktisadi düşüncenin olgunlaşmaya başladığı 16. yüzyıldan itibaren sanatın iktisatçıların gündemine zaman zaman girdiği görülmektedir. Ruskin'in düşüncesinin gelenek içindeki konumu ve özgüllüğünü ortaya koymak için, bu nedenle, öncelikle aynı sorun üzerinde duran düşünürlerin görüşlerine değinmek gerekmektedir. Ancak bu tür bir özet/değerlendirme çabasının sonuçları, bu çabaya eşlik edecek kuramsal çerçeve ve araçların niteliğiyle yakından ilişkilidir. Bu nedenle, tezin ikinci bölümünde, tezde çerçeve olarak benimsenen Karl Marx'ın toplumsal/iktisadi düşüncesi ve yöntemi temel nitelikleriyle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bölüm aynı zamanda, ilişkili literatür yardımıyla Marx'ın düşüncesinin sanat üretimi bağlamında nasıl yeniden üretilebileceğine ilişkin genel bir yaklaşım sunmayı hedeflemektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünün temel amacı ise Ruskin öncesinde sanata iktisadi bir pencereden yaklaşan düşünürlerin fikirlerinin bir betimlemesini sunmaktır. Son bölümde ise, Ruskin'in iktisadi düşüncesi, çeşitli gelişim uğrakları gözetilerek ele alınmaya ve başta The Political Economy of Art (1857) olmak üzere Unto This Last (1860-62), Munera Pulveris (1862) ve Fors Clavigera (1870-74) yola çıkarak düşünürün sanat ve iktisat arasındaki ilişkiye dair yaklaşımı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the leading figures of Victorian England, aesthete, art historian, and critic John Ruskin focused on the relationship between art and social life in his early works such as The Seven Lamps of Architecture (1849) and The Stones of Venice (1851-53). He afterward published The Political Economy of Art-A Joy For Ever in 1857, which is seen as one of the pioneering studies to scrutinize the art-economy relationship independently. This thesis mainly focuses on Ruskin's economic approach to art, which he articulate through these studies. Although Ruskin's works played a leading role in the field of art economics; it is not possible to say that Ruskin was the first thinker to examine the relationship between art and economic categories. It is true that art production has never been seen as a crucial subject by economic tradition, but it cannot be ignored that art has entered the agenda of economists from time to time since the 16th century when economic thought began to mature. To reveal the position and specificity of Ruskin's thought in the tradition, it is necessary to first address the views of thinkers who try to clarify the same problem. However, to evaluate the studies on art in economic thought and art history, it is essantial to have a theoretical and conceptual framework first. On that account, in the second part of the thesis, to build a theoretical framework, the social-economic thought and method of Karl Marx were tried to be described with its basic characteristics. This chapter also aims to examine, with the help of the relevant literature, how Marx's ideas can be adopted in the context of art production. The chief purpose of the third section of the study is to summarize the ideas of thinkers who approached art from an economic perspective before Ruskin and thus point out the similarities between Ruskin's perspective with theirs. In the final chapter, Ruskin's economic thought was tried to be examined by considering his studies such as The Political Economy of Art (1857), Unto This Last (1860-62), Munera Pulveris (1862), and Fors Clavigera (1870-74).