Anterior diş eksikliği olgularında protetik tedavinin yüz estetiğine etkisinin stereofotogrametri ile üç boyutlu değerlendirilmesi
Three-Dimensional Evaluation of the Effect of Prosthetic Treatment onFacial Aesthetics in Patients with Anterior Teeth Deficiency byStereophotogrammetry
- Tez No: 674715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER AKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüz estetiği, total protezler, hibrit protezler, stereofotogrametri, fasiyal görüntüleme, Facial aesthetics, complete dentures, hybrid prostheses, stereophotogrammetry, facial imaging
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çalışmamızın amacı total dişsizlik veya anterior bölgeyi içine alan dişsizlik olgularında farklı protetik tedavi konseptlerinin fasiyal yumuşak doku estetiğine etkilerinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesidir. Çalışma grubuna İzmir Katip Çelebi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na başvurmuş total dişsizliğe veya ön bölgeyi kapsayan parsiyel dişsizliğe sahip; total protezler, implant üstü metal-porselen sabit protezler ve implant üstü hibrit protezler ile tedavi edilmiş 34 birey dahil edilmişitr. Kontrol grubuna fakültemize başvurmuş ancak protetik tedavi ihtiyacı olmayan 10 birey dahil edilmiştir. Hastaların 3dMDface™ (3dMD LLC, Atlanta, Georgia, USA) 3 boyutlu görüntüleme sistemi ile protezleri ağza yerleştirilmeden önce (T0) ve protezleri ağza yerleştirildikten sonra (T1) yüz görüntüleri alınmış, kontrol grubunda ise aynı sistem ile tek (T1) görüntü alınarak değerlendirildi. Alınan görüntüler üzerinde doğrusal, oransal ve açısal ölçümler yapıldı. Çalışma grubunun T0 ve T1 görüntüleri çakıştırılarak hacimsel değişimlere ve anterior yönde seçilen referans noktaların milimetrik değişimine bakıldı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde varyans analizi ve paired-t testi, gruplar arası karşılaştırma için Oneway Anova, anlamlı çıkan değerlerin ikili karşılaştırması için Post Hoc Tukey testleri kullanıldı. T0-T1 dönemleri arası istatistiksel olarak anlamlı bulunan veriler; üst dudak vermilyon uzunluğunda artış (total protez ve sabit protez grubu için), nasolabial açıda (NLA) azalma (total protez grubu için) ve burun genişliğinde artıştır (total protez ve hibrit protez grubu için). Milimetrik histogram ölçümlerinde her grup için yumuşak doku A noktası ve komissuralarda anterior yönde değişim anlamlı bulunmuştur. Hacim değişimlerinde tüm gruplarda kazanım olduğu ancak alt yüz bölgesindeki tüm kesitlerde hibrit protezde en yüksek kazanım olduğu 106 görülmüştür. Hibrit protezdeki kazanımın sabit proteze göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Farklı protetik tedavi konseptleri arasında fasiyal estetiği etkilediği bilinen nasolabial açı (NLA) ve üst dudak uzunluğu parametreleri dışında doğrusal ve açısal ölçümlerde farklılık görülmemiştir. Ancak 3 boyutlu görüntülerden elde edilen hacimsel değerlendirmenin sonuçları doğrusal ölçümlerden farklı veriler elde etmemizi sağlaması sebebiyle 3 boyutlu fasiyal görüntüleme sistemleri yumuşak doku analizlerinde protetik tedavi sonuçlarını tahmin etme ve değerlendirmede kullanılacak bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the effects of different prosthetic treatment consepts on facial soft tissue aesthetics in cases of total edentulism or edentulism involving the anterior region. 34 individuals were included who applied to the Izmir Katip Celebi Faculty of Dentistry Department of Prosthodontics, who had total edentulism or partial edentulism included anterior region; treated with total dentures, implantsupported metal-porcelain fixed prostheses and implant-supported hybrid prostheses. 10 individuals who applied to our faculty but did not need prosthetic treatment were included in the control group. Facial images of the patients were taken with the 3dMDface™ (3dMD LLC, Atlanta, Georgia, USA) 3D imaging system before the prostheses were placed in the mouth (T0) and after the prostheses were placed in the mouth (T1) and in the control group, a single (T1) image was taken with the same system. Linear, proportional and angular measurments were made on the images. The volumetric changes and milimetric changes of reference points selected in the anterior direction were examined by overlapping the T0 and T1 images of the study group. Analysis of variance and paired-t test were used for evaluation of the data, Oneway Anova for comparison between groups and Post Hoc Tukey tests for paired comparison of significant values. The statistically significant data between T0-T1 periods; increase in upper lip vermillion length for total and fixed prosthesis groups, decrease in nasolabial angle (NLA) for total prosthesis group and increase in nose width for total and hybrid prostheses group. In milimetric histogram measurements, soft tissue A point and commissura points changes in the anterior direction were found significant for each group. It was observed that there was gain in all groups in volume changes, but the highest gain was observed in the hybrid prosthesis in all sections for the lower face area. It was 108 found that the gain in hybrid prosthesis was statistically significantly higher than the fixed prosthesis. Among the different prosthetic treatment concepts, there was no difference in linear and angular measurements, except for nasolabial angle (NLA) and upper lip lenght parameters, which are known to affect facial aesthetics. However, since the results of volumetric evaluation obtained from 3D images enable us to obtain different data from linear measurements, the 3D facial imaging systems can be a method to be used in predicting and evaluating prosthetic treatment results in soft tissue analysis.