Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile ilgili tutumu ve kullanım durumları
Complementary and traditional medicine usage and attitudes of patients in family healthcare centers
- Tez No: 674716
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Birinci basamak, Tutum, Aile Hekimliği, Traditional and Complementary Medicine, primary care, attitude, family medicine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile ilgili tutumu ve kullanım durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Hatay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından izin verilen dört Aile Sağlığı Merkezine 01 Haziran 2020 – 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran 18-65 yaş arası hastalardan katılmayı kabul eden 303 hasta ile gerçekleştirildi. Çalışma anketimiz sosyodemografik bilgileri içeren 12 soru ve GETAT ile ilgili tutum ve kullanım durumu sorularını içeren 22 sorudan oluşturuldu. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 35,8±13,8 yıl olup, GETAT kullanan hastalar daha yaşlıydı (p=0,027). Katılımcıların %44,2'si (n=134) erkekti ve GETAT kullanımı her iki cinste de benzerdi (p=0,247). Çalışmada GETAT kullanma oranı %24,1'di (n=73). GETAT kullanımı sağlık çalışanlarında ve işsizlerde anlamlı olarak yüksek bulundu (p= 0,045). GETAT kullanımı ile öğrenim durumu, gelir seviyesi, sağlık güvencesi, medeni durum, ikamet yeri, sosyal alışkanlıklar, komorbidite ve ilaç kullanımı ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. GETAT ile ilgili bilgi kaynaklarının başında, %30,7 (n=93) ile sosyal medya ve %30,4 (n=92) ile arkadaş/komşu gelmektedir. En sık GETAT kullanma sebebinin, daha önce aynı şikayetlerle tekrarlayan doktor başvurusu (%76,6) olduğu tespit edildi (n=56). En sık kullanılan yöntemin %28,4 (n=86) ile fitoterapi ve %22,8 (n=69) ile sülük tedavisi olduğu saptandı. Olguların GETAT'a en sık kas iskelet hastalığı (%43,8) sebebiyle başvurduğu tespit edildi (n=32). Sonuç: GETAT yöntemleri modern tıbba yardımcı olarak kullanılabilecek yöntemler olup, GETAT ile ilgili olarak yapılacak çalışmalar ile kullanılan yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the attitudes and usage of patients applying to primary health care centers towards traditional and complementary medicine. Method: This study was carried out with 303 patients who were randomly selected among the patients aged 18-65 who applied for any reason from the 1st of June 2020 to 30th of August in 2020 in four Family Health Centers determined by the Hatay Provincial Health Directorate. Our study questionnaire consisted of 12 questions containing sociodemographic information and 22 questions including attitude and use case questions about traditional and complementary medicine. Results: The mean age of the participants was 35.8 ± 13.8 years, and the patients using traditional and complementary medicine were older (p= 0.027). Of the participants 44.2% (n = 134) were male and the use of traditional and complementary medicine was similar in both genders (p = 0.247). The rate of using traditional and complementary medicine in the study was 24.1% (n=73). The use of traditional and complementary medicine was higher among healthcare workers and the unemployed participants (p= 0,045). No significant relationship was found between traditional and complementary medicine use and educational status, income level, health insurance, marital status, place of residence, social habits, comorbidity and drug use. Social media (30.7%) (n=93) and friends / neighbors (30.4%) (n=92) are the leading sources of information on traditional and complementary medicine. It was determined that the most common reason for using traditional and complementary medicine was repeated applications (76.6%) with the same complaints before (n=56). It was found that the most commonly used methods were phytotherapy (28.4%) (n=86) and leech therapy (22.8%) (n=59). The patients most frequently refer to traditional and complementary medicine because of musculoskeletal disease (43.8%) (n=32). xi Conclusion: Traditional and complementary medicine methods are methods that can be used as an aid to modern medicine. It is necessary to contribute to the development of studies and methods used in traditional and complementary medicine.