Çocuk hastalarda invaziv olmayan ateş ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of non-invasive fever measurement methods in pediatric patients
  1. Tez No: 674724
  2. Yazar: İFAKET MEŞEALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER SERTAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Çocuk, Termometre, Fever Child, Thermometer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çocukluk çağında ateşin erken dönemde saptanıp gerekli müdahalelerin yapılması önemlidir. Ateşin değerlendirilmesi ve yönetimi çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin de günlük uygulamalarının bir parçasıdır. Çocuklarda ateş ölçümünün en doğru ve en güvenilir yöntemi yıllardır araştırılan bir konudur. Termometre teknolojisinde yaşanan gelişmeler, ateşin erken dönemde ve doğru olarak tanınmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Vücut ısısının ölçümünde alışılmış olarak kullanılan oral, rektal ve aksiller bölgelerden civalı termometre ile ölçüm yöntemlerine ek olarak kızılötesi (infrared) timpanik membran termometre ve kızılötesi temassız alın termometresi gibi ölçüm yöntemlerinin kullanıma girmesi; en uygun yöntemin hangisi olması gerektiğine dair karmaşanın daha da artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada son yıllardaki ateş ölçüm cihazları ile ilgili gelişmelerden kaynaklanan, en uygun termometre ve en uygun anatomik bölge konusundaki belirsizliklerin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde yapılmıştır. Çalışmaya, herhangi bir tanıyla yatan, 1 ay 18 yaş aralığındaki ve klinik izlemlerinde, rutinde kullanılan timpanik termometreyle vücut sıcaklığı ≥38°C olan hastalar dâhil edilmiştir. Aynı hasta grubunun takibindeki normal vücut sıcaklıklarının da ölçümü yapılmıştır. Ölçümler, civalıaksiller, elektronik aksiller, kızılötesi temassız alın ve timpanik (kulaktan) termometrelerle yapılmış, hastaların yaş, cinsiyet vb. demografik özellikleriyle birlikte veri formuna kaydedilmiştir. Toplam 101 hastanın vücut sıcaklığının ölçüldüğü çalışmada, hem ateşli hem de ateşsiz dönemde yapılan ölçümlerde elektronik yöntemle yapılan ölçüm değerlerinin diğer üç yönteme göre anlamlı derecede daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is important to detect fever in the early period and perform necessary interventions in childhood. The evaluation and management of fever is also a part of the daily practice of the nurses working in child clinics. The most accurate and reliable method of measuring fever in children is a topic that has been studied for years. Advances in thermometer technology play a very important role in the early and accurate recognition of fever. The introduction of measurement methods such as infrared tympanic membrane thermometer and infrared noncontact forehead thermometer in addition to habitually used oral, rectal, and the mercury thermometer from axillary regions to measure body temperature has led to a further increase in confusion as to which method should be the most appropriate. In this study, it was aimed to eliminate the uncertainty about the most appropriate thermometer and the most appropriate anatomical region caused by the developments related to fever measuring devices in recent years. This study was carried out in Aydın Adnan Menderes Practice and Training Hospital, Child Health and Diseases Clinic. The study included patients aged between 1 month and 18 years, with a body temperature of ≥38°C which was measured with a tympanic thermometer used in routine clinical follow-up, and who were hospitalized with any diagnosis. Normal body temperatures were also measured in follow-up of the same group of patients. The measurements were perforemed with mercury glass (axillary), electronic (axillary), infared non-contact (forehead) and tympanic (ear) thermometers, and the results were recorded together with their demographic characteristic such as age, gender, etc. on the data form.In this study, in which the body temperatures of 101 patients were measured, it was found that the measurement performed by electronic method were significantly lower in both febrile and non-febrile periods than in the other three methods.