Örgü ağ topolojisi tabanlı bir tahrip sisteminin gerçekleştirilmesi
Design of a mesh topology based initiation system
- Tez No: 674737
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Ateşleyici, Patlayıcı Madde İmhası, Kablosuz Haberleşme, Elektronik Ateşleme Sistemi, Gömülü Sistemler, Balistik, Ignition, Disposal of Explosives, Wireless Communication, Electronic Ignition System, Embedded Systems, Ballistic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Emniyet, maliyet ve kullanım kolaylığı gibi sebeplerden dolayı piroteknik ateşleme sistemlerinin yerini günümüzde elektrikli kapsüller almıştır. Elektrikli kapsüllerin kullanılması ile, tahrip sahalarında meydana gelebilecek kazalar azaltılabilir, düşük güçler ile tahribatlar gerçekleştirilebilir, programlanabilir gecikmeli tahribat çalışmaları yapılabilir. Elektrikli kapsüllerin kablosuz tahribatı ile hem sivil hem de askeri alanda bir çok avantaj sağlanabilir. Kablosuz elektrikli kapsül tahribatında yıldız topoloji tabanlı sistemler hali hazırda kullanılan ticari sistemlerdir. Bu çalışmada; düşük maliyetler ve küçük boyutlu sistemler ile daha uzun mesafelerde tahribatlar gerçekleştirebilmek için mikrodenetleyicilerin kullanıldığı örgü ağ topolojisi tabanlı bir tahrip sistemi gerçekleştirilmiştir. Tez çalışması kapsamında, sekiz adet alıcı ünite, bir adet verici ünite ve kullanıcı mobil arayüz katmanından oluşan bir tahribat sistemi tasarlanarak prototip üretimi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
For reasons such as safety, cost and ease of use, pyrotechnic ignition systems have been replaced by electric detonators today. With the use of electrical capsules, accidents which may occur in destruction sites can be reduced, destructions can be carried out with low powers, and programmable delayed destruction studies can be carried out. With the wireless destruction of electric detonators, many advantages can be achieved in both civilian and military fields. Star topology-based systems are currently used commercial systems in wireless electrical detonator destruction. In this study, a mesh network topology-based destruction system using microcontrollers has been implemented in order to perform longer distances with low costs and small size systems. Within the scope of the thesis, a destruction system consisting of eight receiver units, a transmitter unit and a user mobile interface layer was designed and prototype was produced.