El-Buḫârî ve Muslim'e atfedilen tartışmalar bağlamında liḳâ' kavramının mahiyet ve delaleti
The nature and significance of the concept of liḳâ' in the context of the discussions attributed to al-Bukhârî and Muslim
  1. Tez No: 674852
  2. Yazar: SEVDENUR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: liḳā, hadis usûlü, rivâyet, erken dönem, taḥammulu'l-'ilm, el-Buḫârî, Muslim, liḳā, hadith methodology, early period, narration, taḥammulu'l-'ilm, al-Bukhârî, Muslim
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezde, hadis usûlü terminolojisine ait bir kavram olan liḳā', el-Buḫârî ve Muslim'e atfedilen bir tartışma konusu olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Liḳā'ın kavramsallaşma sürecinin öncesindeki ilmî atmosferin nasıl şekillendiği, ilmin ne şekilde edinildiği incelenmiştir. Erken dönemde ilmin aktarılmasının nasıl gelişme gösterdiği; rivâyet aktarma yolları ile liḳā' kavramının literatürdeki yeriyle ilişkili olarak dönemin ilmî atmosferi yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, birinci bölümde, rivâyet eserlerinin kaynaklığı ile hadis alma yöntemleri liḳā' bağlamında ortaya konulmuştur. Liḳā'ın hadis usûlünde yer alışı, kavramsallaşma süreci ile usûl eserlerinden iktibaslarla yer almaktadır. İkinci bölümde, kavram hakkındaki tartışmaların etrafında şekillendiği hadis tarihinin en önde gelen muhaddislerinden el-Buḫârî ve Muslim özelinde liḳā'ın nasıl değerlendirildiği irdelenmiştir. Muslim'in eleştirileri bağlamında el-Buḫârî'ye atfedilen liḳā' şartının mahiyeti sorgulanmış ve muhtelif tespitlerde bulunulmuştur. İkinci bölümde ele alınan konunun devamı niteliğinde, rivâyet örneklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, liḳā', which is a concept belonging to hadith methodological terminology, has been tried to be revealed as a subject of discussion attributed to alBukhârî and Muslim. Also examined how the scientific atmosphere before the conceptualization process of liḳā' was shaped and how the science was acquired. In the early period, the scientific atmosphere of the period was tried to be interpreted in relation to how the transfer of science developed, the ways of transferring narrations and the place of the concept of liḳā' in the literature. In this context, in the first chapter, the source of the narration works and the methods of taking hadiths are presented in the context of liḳā'. Liḳā's place in the hadith methodology is included with the conceptualization process and quotations from the books of the methodology. In the second chapter, has been scrutinized how liḳā' is evaluated especially in the case of al-Bukhârî and Muslim, two of the most prominent scholars in the history of hadith, around which discussions about the concept are shaped. In the context of Muslim's criticism, the nature of the liḳā' condition attributed to al-Bukhârî was questioned and various determinations were made. There are examples of narrations as a continuation of the subject discussed in the second chapter.