Hydraulic characteristics of flow measurement flumes of rectangular compound cross sections
- Tez No: 6749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akım ölçüm kanalları, debi katsayısı, modüler limit, birleşik enkesit, Flow measurement flumes, discharge coefficient, modular limit, compound cross section
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET DİKDÖRTGEN BİRLEŞİK ENKESÎTLİ AKIM ÖLÇÜM KANALLARININ HİDROLİK KARAKTERİ S Tİ KLERİ AL-KHATIB, Issam Ahmad Yüksek Lisans Tezi, İnş.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa GÖ?ÜS Eylül,1989, 117 sayfa Dikdörtgen birleşik kesitli akxm ölçüm kanallarında kanalın boğaz kısmının eni ile eşik yüksekliğinin, debi katsayısı, yaklaşım hızı katsayısı ve modüler limit değer leri üzerindeki etkilerini incelemek için bir seri laboratuvar deneyi yapıldı. Bu nedenle pleksiglastan imal edilmiş olan dokuz farklı model, yatay tabanlı bir laboratuvar kanalında büyük bir debi aralığında test edildi. Her bir testte, derinlik ölçüm kesitinde yapının kret kotu referans alınarak su derinliği, h-, kritik derin liğin boğazın son kesitine olan uzaklığı, L, ve kuyruk suyu kanalında gene yapının kret kotuna göre su derinliği, h2, ölçüldü. Hesap edilen debi katsayılarının, yaklaşım hızı katsayılarının ve modüler limit değerlerinin ilgili parameterler ile ilişkisi araştırıldı. Adı geçen büyük- -v-lükler ile literatürde bunlarla ilgili olarak verilen değerler arasında iyi bir uygunluğun mevcut olduğu görüldü. %95 e kadar yükselen modüler limit değerleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC CHARACTERISTICS OF FLOW MEASUREMENT FLUMES OF RECTANGULAR COMPOUND CROSS SECTIONS AL-KHATIB, Issam Ahmad M.S. in Civil Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mustafa GÖ?ÜŞ September,198 9, 117 pages In flow measurement flumes of rectangular compound cross sections series of laboratory experiments were carried out to investigate the effects of the throat of flume width and step height on the values of discharge coefficient, of approach velocity coefficient and of modular limit. For this reason nine different models made of plexiglass were tested in a horizontal laboratory flume for a large range of discharges. In each test the head, h,, over the crest elevation at depth measurement section, the location of the critical depth from the end section of throat, L, and head, h0, over the crest elevation in the tailwater channel were measured. The calculated discharge coefficients, approach velocity coefficients and modular limits were related to relevant parameters. The consistency between aforementioned quantities and those given in the -iii-literature was found to be quite well. Modular limit values as high as 95% were obtained.