Deneyimsel pazarlamanın marka sadakati ve davranışsal niyete etkisi üzerine Mersin ilinde bir araştırma
A research on the effect of experiential marketing on brand loyalty and behavioral intent in Mersin.
  1. Tez No: 674938
  2. Yazar: ATİYE BAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN YAVUZALP MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Experiential Marketing, Brand, Brand Loyalty, Behavioral Intention, Customer Experience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma; deneyimsel pazarlamanın marka sadakatine ve davranışsal niyete etkisini incelemek için Mersin ilinde yapılmıştır. Araştırmada yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır ve 438 katılımcının verdiği cevaplar analizde kullanılmak için uygun bulunmuştur. Katılımcılara öncelikle en çok tercih ettikleri giyim mağazası ve bu mağazaya gitme sıklığı ile alakalı sorular yöneltilmiştir. Diğer bölümde ise deneyimsel pazarlama, marka sadakati ve davranışsal niyet ölçekleri ile katılımcılardan veri toplanmaya çalışılmıştır. Son olarak da demografik özelliklerle ilgili sorular yöneltilmiştir. Kişisel bilgilerde gizliliğe önem verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS programına aktarılmıştır. Ölçeklerin geçerliliğini ve güvenilirliğini incelemek için IBM AMOS programıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeğin geçerliliği araştırılmıştır. Güvenilirlik analizi için Cronbach Alpha katsayısı kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır, üç ve üzeri grupların karşılaştırılmasında ise ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Marka, Marka Sadakati, Davranışsal Niyet, Müşteri Deneyimi
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Mersin to examine the effect of experiential marketing on brand loyalty and behavioral intention. Face-to-face questionnaire method was used in the study and the answers given by 438 participants were found suitable for use in the analysis. Participants were first asked questions about their favorite clothing store and their frequency of going to the store. In the other part, data was collected from the participants with experiential marketing, brand loyalty and behavioral intention scales. Finally, questions were asked about demographic characteristics. Importance to the confidentiality in personal information has been given. The data obtained in the research were transferred to the IBM SPSS program. Confirmatory factor analysis was performed with IBM AMOS program to examine the validity and reliability of the scales, and the validity of the scale was investigated. Cronbach Alpha coefficient was used for reliability analysis. Independent sample t test was used in the comparison of two groups of variables showing normal distribution, and ANOVA test was used for the comparison of three and more groups. Correlation and regression analysis were used to examine the relationship between research variables.