50 yaş ve üzeri klasik hodgkin lenfoma hastalarının tedavi yanıt ve toksisitelerinin geriye dönük incelenmesi
Retrospective analysis of treatment response and toxicity of patients with classical hodgkin lymphoma 50 years and older
- Tez No: 675008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EMRE EŞKAZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin Lenfoma (HL), Yaşlı popülasyon, Sağkalım, Toksisite, Hodgkin Lymphoma (HL), Elderly population, Survival, Toxicity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı 50 yaş ve üzeri Klasik Hodgkin lenfoma (KHL) hastalarının; demografik, histopatolojik, klinik, laboratuvar özellikleri, tedavi yanıtları, toksisiteleri, sağkalım ve sağkalımı etkileyen faktörlerin geriye dönük incelenmesi, yaşlılar için optimal tedavi stratejilerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Hastaların demografik, histopatolojik, klinik, laboratuvar özellikleri, tedaviler, dozları, yanıtları ve toksisitelerine ulaşıldı. Veriler hastaların tamamında ve yaş gruplarında (50-59 yaş, 60 yaş) analiz edildi. Bulgular: 50-59 yaş aralığında 52, 60 yaş ve üzerinde 49 hasta olmak üzere toplam 101 hasta bulunuyordu. 62 hasta erkek ve en yaygın histolojik alt tip %58,4 ile mikst sellülerdi. Hastaların 54'ü ileri evre, 16'sı erken evre favorable, 31'i erken evre unfavorable hastalığa sahipti. 61 hastada B semptomu mevcuttu. Birinci basamakta 50-59 arasındaki hastaların %100'ü ABVD ile tedavi edilmişken, 60 ve üzerindekilerde bu oran %79'uydu. LDH'ı yüksek olanlarda grade 3-4 hematolojik toksisite yüzdesinin (%65,5), LDH'ı normal olanlardan (%36,2) daha yüksek olduğu saptandı (p=0,010). IPS-7 değeri 0-3 olanlarda 1.basamak ara değerlendirme yanıtı yüzdesinin (%71,8), IPS-7 değeri 4-7 olanlardan (%42,9) daha yüksek olduğu görüldü (p=0,028). Lenfositi ≤600/mm3 olan hastalarda ve birinci basamak tedaviye yanıtsız olanlarda progresyon görülme riskinin daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0,002, p3 olan hastalarda mortalite görülme riskinin daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p=0,001, p=0,012, p=0,038). Sonuç: Tanıda LDH'ı yüksek olanlarda ciddi hematolojik toksisite daha çok görüldüğü, IPS-7 skorunun birinci basamak ara değerlendirme yanıtını öngörmede yol gösterici olduğu saptandı. Tanıdaki lenfositin ve birinci basamak tedavi yanıtının progresyon, yaş, B semptomu ve CIRS değerinin ise sağkalım üzerine etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to retrospectively evaluate the demographic, histopathological, clinical, laboratory features, treatment responses, toxicities, survival and factors affecting survival, and determination of optimal treatment strategies among classical Hodgkin lymphoma (CHL) patients 50 years and older. Materials and Methods: Demographic, histopathological, clinical, laboratory features, treatments, doses, responses and toxicities of the patients were obtained. The data were analyzed in all age groups (50-59 years and 60 years). Results: There were 101 patients in total, of which 52 were between 50-59 years of age, and 49 patients were 60 years. Sixty-two patients were male, and the most common histopathological subtype was mixed cellularity CHL. Fifty-four patients had advanced stage, while there were 31 and 16 patients with early-stage unfavorable and favorable diseases, respectively. Sixty-one patients had B symptoms. While 100% of patients between 50-59 years received ABVD as first-line therapy, this was 79% for cases 60 years. The percentage of grade 3-4 hematological toxicities (65.5%) was higher in those with high LDH than those with normal LDH (36,2%) (p=0,010). Overall first-line therapy at interim evaluation rates were significantly higher in patients with IPS-7 value 0-3 (71,8%) than those with IPS-7 value 4-7 (42,9%) (p=0,028). Patients with lymphocyte counts ≤600/mm3 and those who were unresponsive to first-line treatment were found to have a higher risk of progression (p=0,002, p3 (p=0,001, p=0,012, p=0,038, respectively). Conclusion: We found that severe hematological toxicity was more common in patients with high LDH at diagnosis, and IPS-7 score guided in predicting the response to first-line therapy at interim evaluation. Lymphocyte counts at diagnosis and response to first-line treatment had an impact on progression, whereas age, B symptoms and CIRS were found to have an effect on survival.