Yeni bir düşünce, davranış ve sanat üretim pratiği: Fanart
A new thinking, behaving and art production practice: Fanart
  1. Tez No: 675060
  2. Yazar: MELEK EKİZ SAVUMLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ N. MÜGE SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Art History, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Fan Kültürü, Fanart, Fan Sanatı, Fanartist, Fandom, Fan Culture, Fanart, Fan Art, Fanartist, Fandom
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tarih boyunca insan, hikayeler ve ritüeller aracılığı ile bir topluluğun parçası olma, kendinden daha yüce bir şeye bağlanma, sevgisini ve saygısını sunma ihtiyacı hissetmiştir. Bu ihtiyaç aynı zamanda kendini var etme ve üretimde bulunma arzusundan ileri gelmektedir. Sanayi öncesi topluluklarda bireyler bu gereksinimlerini mitoloji ve din aracılığıyla gidermiş ve insanlığın yaratıcılığı da bu kavramlar etrafında şekillenmiştir. Sanayileşme sürecinin ardından insanın mitlere ve ritüellere sırt çevirmesi, kendini ifade etmek için kullandığı en eski ve kolay yolu kaybetmesine neden olmuştur. Fakat dijital devrimle birlikte, fan kültürü olgusu, çağdaş insanın bu ihtiyacına cevap olarak yükselmiştir. Fan olmak yalnızca körü körüne bir hayran olma durumu değil, ortak kültür yaratımına ve kolektif sanat üretim eylemine dönüşen bir düşünme, davranış ve üretim pratiğidir. Genellikle fantastik ve bilim kurgu anlatılar etrafında şekillenen fan kültürü, çağdaş bireylerin ilkel ve spritüal ihtiyaçlarını, kamusal düzlemde giderebilecekleri seküler bir alan yaratır. Bu noktada ortaya çıkan bir olgu olarak fanart, insanın, modernizimle uzaklaştığı ama özünde en temel ve alışkın olduğu içgüdüsel değerlerden doğmaktadır. Bununla birlikte fanart, teknoloji ve dijital kültürle birlikte her saniye değişen çağın kodlarının en nihai yansımasıdır. Dolayısıyla, bu çalışmada en güncel olgulardan biri olarak fanart ve fanartın neliği, türleri ve bireyler üzerindeki kazanımları, örnekler eşliğinde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, humanity has felt the need to be part of a community through stories and rituals, forming a bond with something greater than itself, and offering its love and respect. This need also arises from the desire to create and to accomplish oneself. In pre-industrial societies, individuals satisfied those needs through mythology and religion, and human creativity was also shaped around these concepts. Following the industrialization process, humanity turns its back on myths and rituals has caused it to be cut off from its oldest and easiest way to affirm its own existence. However, with the digital revolution, the phenomenon of fan culture has risen as a response to this need of the modern human. Being a fan is not merely a state of blind allegiance, but a way of thinking, behaving, and creating that can transform into collective art creation processes and a new shared culture. Fan culture, often shaped around fantastic and science fiction narratives, creates a secular space where modern individuals can satisfy their primitive and spiritual needs on a public level. Fanart, as a phenomenon at his point, emerges from, values that people have turned away from by modernism but are in its core our most basic and familiar instinctive values. Fanart, at the same time, is the ultimate reflection of the codes of the era that changes by the second with technology and digital culture. In this study, as its one of the most up-to-date phenomena, fanart's characteristics, fan culture, fanart types, and benefits on the individual will be discussed with examples.