Gelişmekte olan ülkelerde işçi dövizlerinin iktisadi büyüme üzerindeki etkileri
The impact of remittances on economic growth in developing countries
  1. Tez No: 675072
  2. Yazar: MUHAMMET ŞAMİL ÖRGEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE BIDIRDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi dövizleri, gelişmekte olan ülkeler, iktisadi büyüme, panel veri analizi, Workers' remittances, developing countries, economic growth, panel data analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkeler arasında artan göç hareketine paralel olarak artış gösteren işçi dövizleri, özellikle gelişmekte olan ülkeler için önemli bir finansal kaynak oluşturmaktadır. İşçi dövizleri, hükümetlerin ve araştırmacıların ilgi odağında yer almakta ve literatürde birçok araştırmaya konu olmaktadır. Bununla birlikte, işçi dövizlerinin iktisadi büyüme üzerindeki etkisine ilişkin literatürde hala fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Bu çalışmada, 1995-2017 dönemine ait veriler kullanılarak 29 gelişmekte olan ülkede işçi dövizlerinin iktisadi büyüme üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. İki bölüm olarak tasarlanan bu çalışmanın birinci bölümünde işçi dövizleri ve iktisadi büyümeye ilişkin kavramsal ve kuramsal çerçeve yer almaktadır. İkinci bölümde ise konuya ilişkin literatürde yer alan ampirik çalışmalar özetlenmekte; ekonometrik yöntem, model ve veri seti tanıtılmaktadır. Ayrıca bu bölümde işçi dövizlerinin iktisadi büyüme üzerindeki etkisini ölçmek için oluşturulan model, panel veri yöntemiyle analiz edilmiştir. Tahmin sonuçları, işçi dövizlerinin iktisadi büyüme üzerindeki etkisinin istatiksel olarak anlamlı ve pozitif olduğunu göstermektedir. Bu bulgular ışığında, gelişmekte olan ülkelerin iktisadi büyümeleri için önemli bir kaynak olduğu tespit edilen işçi dövizlerinin ülkeye transferini artırıcı/kolaylaştırıcı birtakım politikalar izlenmesi önem arz etmektedir. Bunun yanında elde edilen bu dövizlerin üretken yatırımlara dönüştürülmesine yönelik politikalar da önerilmeye değer görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Workers' remittances, which increase in parallel with the increasing migration movement between countries, constitute an important financial resource especially for developing countries. Workers' remittances are at the center of attention of governments and are the subject of many studies in the literature. However, there are still disagreements in the literature regarding the impacts of workers' remittances on economic growth. In this study, it is aimed to examine the effect of workers' remittances on economic growth in 29 developing countries using the data for the period 1995-2017. In the first part of this study, which is designed as two parts, there are conceptual and theoretical frameworks regarding workers' remittances and economic growth. In the second part, empirical studies in the literature on the subject are summarized; econometric method, model and data set are introduced. In addition, the model created to measure the effects of workers' remittances on economic growth is analyzed with the panel data method in the second part. Estimation results show that the effects of workers' remittances on economic growth are statistically significant and positive. In the light of these findings, it is important to follow some policies that increase/facilitate the transfer of workers' remittances, which are determined to be an important source for the economic growth of developing countries. In addition, policies to transform these foreign exchanges into productive investments are also considered worthy of recommendation.