İşçi döviz gelirleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki
Relationship between workers' remittances and economic growth
- Tez No: 623604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İşçi Döviz Gelirleri, Panel Veri Analizi, Economic Growth, Remittances, Panel Data Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giderek artan işçi döviz gelirleri son yıllarda hem hükümetlerin hem de araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için işçi döviz gelirleri önemli bir finansal kaynak durumundadır. İşçi döviz gelirlerinin ev sahibi ülkedeki ekonomik büyümeyi ne yönde etkilediği konusunda literatürde bir fikir birliğine rastlanmamıştır. Bu çalışmada işçi dövizlerinin 34 tane gelişmekte olan ülkede 2002 ile 2014 yılları arasında ekonomik büyüme üzerinde oluşturduğu olası etkinin yönü panel veri analizi ile literatüre katkıda bulunma amacı ile saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre işçi dövizlerinin ev sahibi ülkedeki ekonomik büyüme üzerinde anlamlı bir etkisine rastlanmamıştır. Bundan başka, dışa açıklık, beşeri sermaye, yatırımlar büyüme oranlarını olumlu etkilerken; enflasyon ve GSYH ekonomik büyüme oranlarını negatif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In recent world, workers' remittances haven attracted great attention of not only governments but also many researchers. Workers remittances remain as an important financial source especially for developing countries. An analysis of existing literature shows that the real impact of workers' remittances on economic growth is still undetermined and a contreversial issue. Main objective of this thesis is therefore to find the possible effects of workers remittamces on economic growth in 34 developing countries for the period between 2002-2014 by employing panel data analysis. Empirical results reveal that workers remittances do not have any significant effect on economic growth of host countries. Furthermore, while human capital, trade openness and investments affect the economic growth positively; inflation and gross domestic product influence the economic growth negatively.