Modern Mısır edebiyatında Mustafâ Mahmûd ve 'el-Afyûn' romanının teknik incelemesi
Mostafa Mahmoud in modern Egypt literature and the technical investigtion of his novel el Afyun
- Tez No: 675075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR EMEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Arap Romanı, Mısır, Modern Mısır Romancılığı, Mustafâ Mahmûd, el-Afyûn, Arabic Literature, Arabic Novel, Egypt, Modern Egyptian novelism, Mostafa Mahmoud, el-Afyûn
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
1798 yılında Napolyon'un Mısır'ı işgalinden sonra, Mısır'da doğu ile batı arasındaki buluşma hızlıydı. Batıda roman ve hikâye tercümeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Özellikle Mısır, Arap dünyasında roman geleneğinin gelişiminin ilk aşamalarında, Arap toplumunu oluşturan tarihi, coğrafi ve kültürel faktörler nedeniyle, romanın o dönemde önemli bir edebî üslup olarak gelişmesine katkıda bulunmuştur. Mustafâ Mahmûd modern Mısır romancılığında felsefî ve dînî konularda eserler yazmıştır. Mustafâ Mahmûd'un el-Afyûn adlı eseri dervişlik, türbeler, hurafeler ve muskalar ile tedavi edilmek ve bunların ruhlara nüfuz etme olgusunu sunduğu bir romandır. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde özellikle Mısır romancılığı başta olmak üzere, Arap edebiyatında roman ve roman teriminden bahsedilmektedir. Birinci bölümde Mustafâ Mahmûd'un hayatı ve eserleri ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Mustafâ Mahmûd'un el-Afyûn adlı romanının Türkçe çevrisine yer verilmiş ve bu roman tematik olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the occupation of Egypt by Napoleon in 1798, the meeting between east and west in Egypt was fast. In the West, translation of novels and stories were carried out rapidly. In particular, Egypt was chosen as a model in the early stages of the development of the novel tradition in the Arab world, due to the historical, geographical and cultural factors that made the Arab society, contributing to the development of the novel as a major literary style at that time. Mostafa Mahmoud has written works on philosophy and religion in modern Egyptian novel. In her work named el-Afyûn, it is a novel in which Mostafa Mahmoud's dervishness is treated with tombs, superstitions and amulets and their penetration into the spirits. The study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, the term of novel and novelism in Arabic literature, especially Egyptian novelism are mentioned. In the first part, Information was given about the life and works of Mostafa Mahmoud. In the second part, the Turkish translation of Mostafa Mahmoud's novel named el-Afyûn has been included and this novel has been analyzed thematically.