Avrupa Birliği'nin uluslararası arabuluculuk rolü: Kosova ve Gürcistan örnekleri
The international mediation role of the European Union: Kosovo and Georgia cases
  1. Tez No: 675205
  2. Yazar: FATİH TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, uyuşmazlıkların çözümü, uluslararası arabuluculuk, European Union, conflict resolution, international mediation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Avrupa Birliği, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da kurulan barışçıl düzenin korunmasını hedefleyen bir uluslararası örgüt olarak, ortak dış politikasını hayata geçirdiği 1990'lı yıllardan itibaren uluslararası arabuluculuk rolü üstlenerek uyuşmazlıkların çözümüne katkı sunmaya başlamış ve günümüzde oldukça aktif bir uluslararası arabulucu konumu elde etmiştir. Buna karşın, Avrupa Birliği'nin gerçekleştirdiği uluslararası arabuluculuk çabaları akademik çalışmalarda yeterince analiz edilmemektedir. Bu çerçevede, tez çalışmasının amacı Avrupa Birliği'nin son dönemde ortak dış politikasının öncelikleri arasında yer verdiği uluslararası arabuluculuk çabalarını analiz ederek, bu alanda üstlendiği rolün niteliğini değerlendirmek suretiyle literatürde bu alanda hissedilen eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamaktır. Bu bağlamda tez çalışması, AB'nin uluslararası arabuluculuk çalışmalarında ne şekilde rol üstlendiğini, hangi stratejileri benimsediğini, hangi politika ve mekanizmalardan yararlandığını incelemektedir. Böylece AB'nin etkili ve başarılı bir uluslararası arabulucu konumuna ulaşıp ulaşamadığı ve önümüzdeki dönemlere yönelik olarak nasıl konumlanmaya çalışıldığı sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
As an international organization established after World War II and aiming to protect the peaceful order, the European Union has begun to contribute to conflict resolutions by assuming an international mediator role in the 1990s following the implementation of a common foreign policy and has become quite an active international mediator today. Still, the international mediation efforts of the European Union are not analyzed in-depth in the literature. In this regard, the main goals of this thesis are to contribute to the quite limited research in this field by making a deeper analysis on the European Union's international mediation activities, which are among the top priorities of its common foreign policy, and assessing the features of the role it assumes. Accordingly, the thesis studies how the European Union assumes international mediator roles, which strategies it adopts, and which policies and mechanisms it benefits from. Eventually, it will be analyzed whether the European Union has been able to become an effective and successful international mediator and how it aims to position itself in this field in the period ahead.