Yeni medyanın IPTV ve sosyal ağların bireysel erişimli ortamlarında sanal kimliklerin inşası: Üniversite öğrencileri üzerine yapılan bir araştırma
Construction of virtual identification in new media based IP TV and social network: A research on university students
- Tez No: 675323
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET ÖNÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Etkileşim, IP TV, Sosyal Medya, Sanal Kimlik, New Media, Interaction, IP TV, Social Media, Virtual Identity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bireylerin etkileşim halinde bulunduğu gerçek yaşam alanlarıyla medya, farklı perspektifler bağlamında birbiriyle eklemlenmiştir. Bu doğrultuda yeni bireysel kimliklerin çeşitli gereksinimlerinin yeni medya ortamlarında biçimlendirildiği görülmektedir. Gerçek bireysel kimlikler, sanal kimlikler üzerinde medya ortamlarında kurdukları etkileşimlerle toplumsal değişim sürecine adaptasyon sağlamaktadırlar. Günümüzün postmodern kimlikleri kültürel ve söylemsel olarak medya aracılığıyla inşa edilmektedir. Yeni medya düzeninde sanal kimlikler toplumsal özellikleri bakımından toplumun diğer katmanlarıyla karşılaştırılmaktadır. Üniversite gençliğinin medya ortamlarında kullandıkları gerçek kimlikleriyle sanal kimliklerinin aktif ve çoğul bir yapı sergilediği görülmektedir. Üniversite öğrencileri çoklu anlamlandırma süreçleriyle kimliklerini özgürce ifade edebilmektedir. Medya ortamlarında gençler, kendilerine yükledikleri sembolik ve simgesel göstergelerle kültürel ve söylemsel olarak kimliklerini inşa etmektedirler. Bu nedenle kimlikler aktif özneler olarak kabul edilmektedir. Üniversite öğrencilerinin medya ortamlarını kullanım pratikleri ve sıklığı, gerçek kimliklerinin hangi ortamlardan etkilendiğinin ortaya konulması bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmada; araştırma kapsamında Ege Üniversitesi'nde lisans öğrenimi gören son sınıf öğrencileri arasından seçilen 384 öğrenci üzerine anket uygulanarak yeni medya alanı kullanım pratikleri incelenmektedir. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmektedir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodlar kullanılmaktadır. Söz konusu verilerin analizinde kategorik değişkenler arasındaki ilişki Ki-kare analizi ile incelenmektedir. Beklenen değer varsayımı dikkate alınarak değeri 5'ten küçük hücre sayısı %20'den küçükse, Pearson Ki-kare test değeri, eğer %20'den büyük ise Fisher's Exact testi dikkate alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In real life areas where individuals interact, media are interconnected in the context of different perspectives. In this direction, it is seen that the various requirements of new individual identities are being shaped in new media environments. Real individual identities adapt to the process of social change with the interactions they have on virtual identities in media environments. Today's postmodern identities are culturally and through discourse constructed by the media. In the new media order, virtual identities are compared with other layers of society in terms of their social characteristics. It is seen that university youth display an active and plural structure of their virtual identities with their real identities used in media environments. University students can express their identities freely through multiple interpretation processes. In media environments, young people construct their identity culturally and discursively with symbolic and symbolic indicators that with the meanings they give them. Therefore, identities are considered as active subjects. The practices and frequency of university students' use of media environments are important in terms of revealing from the which environments their true identities are affected. In this study, 384 surveys were applied to senior students studying at Ege University and students ' practices of using new media areas were examined. The data obtained from the surveys are analyzed using the SPSS 25.0 program. Descriptive statistical methods are used when evaluating data. In this data analysis, the relationship between categorical variables is examined by Chi-square analysis. Considering the expected value assumption, Fisher's Exact Chi Square is preferred if the number of cells whose value is less than 5 is 20%, and Pearson Chi Square is preferred if it is below 5.