Moda ve çağdaş sanat bağlamında beden metaforları
In the context of fashion and contemporary art: body metaphors
  1. Tez No: 675355
  2. Yazar: BERFİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE AŞILIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Beden, Sanat, Kimlik, Fashion, Body, Art, Identity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu sanat eseri raporu, moda ve sanat ilişkisini, 'beden' ve onun giydirilmesi meselesi üzerinden ele almaktadır. Giyinmek, insanlık tarihinin büyük bölümünde ve her toplumda, öncelikle iklim şartlarına bağlı olarak gelişen bir durum olagelmiştir. Ancak sonrasında kültürel ve söylemsel kodlarla birlikte çeşitlenmeye, farklılaşmaya ve ayrım-laşmaya başlamıştır. Sanayi devrimi sonrası gelişen modern toplumlarda giyinmek, artık moda kavramı adı altında gelişen bir pazarın konusu olmuştur. Moda olgusu, kavramsallaştıkça birçok düşünürün ve sanatçının da ilgi alanına girmiştir. Kadın ve erkekleri tanımlanmış cinsiyetler olarak belirleyen ezeli kodlar, giyinme olgusu üzerinden, kıyafetlerle, ki bir nevi kimliklendirme denilebilir buna, ebedi kodlarla sabitlemeye çalışması modanın biyo-politika uğraşları hanesine bu anlamda yazılabilir. Kıyafetler, kimliğe ait kodlara dönüşmüştür. Hatta bu açıdan sınıfsal ayrımların en ayrıştırıcı katmanı moda olmuştur. Çağdaş sanat ve moda ilişkisi bağlamında da; 'beden' konusu önemli bir yere sahiptir. Beden, kimlik, cinsiyet gibi konular çağdaş sanatın uğraş alanlarından birini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This artwork report approaches the relationship between fashion and art through the issue of 'body' and its dressing. Dressing has been a situation that has developed primarily in relation to climatic conditions throughout most of human history and in every society. However, it began to diversify, differentiate and differentiate with cultural and discursive codes. In modern societies that developed after the industrial revolution, dressing has subjected to developing markets under the concept of fashion. Since the concept of fashion has been conceptualized, it has been interest of many thinkers and artists. Trying to be resricted the unoriginated codes that define men and women as defined genders with clothes, through the phenomenon of dressing -which can be called a kind of identification- to the eternal codes can be added pockets of the biopolitical pursuits of fashion. Clothes have now turned into codes of identity. In the context of the relationship between contemporary art and fashion; 'Body' issue has an important place and issues such as identity and gender constitute a few of the fields of contemporary art.