Çift kurvatürlü kanallarda vücut sıcaklığında ısıl işlem görmüş nikel titanyum döner eğelerin döngüsel yorulma direncine farklı irrigasyon solüsyonlarının etkileri
Effect of different irrigation solutions on cyclic ftigue resistance of heat-treated Nİ-Tİ rotary instruments in double curvature canals at body temperature
- Tez No: 675434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK AKMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: One Curve, VDW Rotate, Sodyum Hipoklorit, EDTA, Klorheksidin, Döngüsel yorgunluk, Nikel-Titanyum, One Curve, VDW Rotate, Sodium Hypochlorite, EDTA, Chlorhexidine, Cyclical fatigue, Nickel-Titanium
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı ısıl işlem ile üretilmiş olan One Curve, VDW Rotate döner eğe sistemlerinin çift kurvatürlü kanallarda vucüt sıcaklığında döngüsel yorgunluk direncine Sodyum Hipoklorit, EDTA ve Klorheksidin irrigasyon solüsyonlarının etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada, farklı ısıl işlem ile üretilmiş iki ayrı Ni-Ti döner eğe sistemlerinin vücut sıcaklığında (37°C de) döngüsel yorgunluk dirençlerine % 2.5'luk NaOCl, % 17'lik EDTA, % 2'lik CHX'in etkisi karşılaştırılmıştır. Altmış adet One curve (25.06) ve altmış adet VDW Rotate (25.06) olmak üzere toplam 120 adet eğe kullanılmıştır. Tüm eğeler dinamik döngüsel yorgunluk test cihazında, Çift kurvatürlü yapay kanalların ilk koronal kurvatürü, 5 mm kurvatür yarıçapına 60 ° kurvatür açısına sahip ve kurvatür merkezi kanalın ucundan 8 mm uzaktadır. İkinci apikal kurvatür, 2 mm kurvatür yarıçapına 60 ° kurvatür açısına sahip ve kurvatür merkezi kanalın apikal ucundan 2 mm uzaklıkta olan yapay kanallarda vücut sıcaklığında kırılıncaya kadar kullanılmıştır. Apikal kurvatür için ayrı koronal kurvatür için ayrı bir şekilde kırılma saniyeleri kaydedilmiştir. Kırılan her bir parçanın uzunluğu, dijital kumpas kullanılarak mm cinsinden ölçülerek kırılıncaya kadar yaptığı tur sayısı hesaplanmıştır. Normallik analizinde Kolmogorov Smirnov testi sonuçlarına göre kırılma saniyesi, KTS ve kırılan parçanın uzunluğu ölçümlerinde dağılımın normal olduğu tespit edilmiş (p>0.05) ve parametrik testlerin uygulanmasına karar verilmiştir. Araştırma kapsamında gruplararası karşılaştırma yapılması için ikili karşılaştırmalarda Independent Sample T test 4 alt grup arası karşılaştırmalarda ise One-Way Anova testi ve post hoc testi olarak ise Tamhane T2 testinden yararlanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, One Curve eğe sisteminin kendi içerisinde hem apikal hem de koronal kurvatürde döngüsel yorgunluk direncini en çok azaltan irrigasyon solüsyonü EDTA olarak gözlemlenmiştir. VDW Rotate eğe sisteminin kendi içerisinde hem apikal hem de koronal kurvatürde döngüsel yorgunluk direncini en çok azaltan solüsyon NaOCl olarak gözlemlenmiştir. CHX solüsyonu, her iki eğe sistemi içinde hem apikal hem de koronal kurvatürde döngüsel yorgunluk direncini en az azaltan solüsyon olarak gözlenmiştir. Kullanılan eğe sistemleri karşılaştırıldığında One Curve eğe sistemi VDW Rotate eğe sistemine göre, hem apikal hem de koronal kurvatürde NaOCl irrigasyon solüsyonunda daha yüksek döngüsel yorgunluk direnci göstermiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde bu çalışmanın sonuçlarına göre, üretim aşamasında alaşımın metalürjisi, uygulanan ısıl işlem farklılığı ve kullanılan irrigasyon solüsyonu eğelerin döngüsel yorgunluk direncini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the cyclic fatigue resistance of One Curve, VDW Rotate rotary file systems in double-curved canals of Sodium Hypochlorite, EDTA and Chlorhexidine irrigation solutions at body temperature. In this study, the effects of 2.5% NaOCl, 17% EDTA and 2% CHX on the cyclic fatigue resistance at body temperature (37 ° C) of two separate Ni-Ti rotary file systems produced by different heat treatment were compared. A total of 120 files were used, including sixty One curve (25.06) and sixty VDW Rotate (25.06). All files are in the dynamic cyclic fatigue tester, The first coronal curvature of the double curvature artificial canals has a curvature angle of 60 ° to the 5 mm radius of the curvature and the center of the curvature is 8 mm from the tip of the canal. The second apical curvature was used in artificial canals with a curvature angle of 60 ° to a 2 mm radius of curvature and a distance of 2 mm from the apical end of the curvature central canal until it ruptured at body temperature. Separate seconds of refraction were recorded for the apical curvature and the separate coronal curvature. The length of each broken piece was measured in mm using a digital caliper, and the number of turns it made until it was broken was calculated. According to the results of the Kolmogorov Smirnov test in normality analysis, it was determined that the distribution was normal in the fracture second, CTS and the length of the broken piece (p> 0.05) and it was decided to apply parametric tests. Within the scope of the study, the Independent Sample T test was used for paired comparisons, One-Way Anova test for comparisons between 4 subgroups and Tamhane T2 test as post hoc test for intergroup comparison. According to the results of this study, EDTA was the irrigation solution that reduced cyclic fatigue resistance in both apical and coronal curvature within the One Curve file system itself. In the VDW Rotate file system itself, it was observed that the solution that decreases cyclic fatigue resistance the most in both apical and coronal curvature was NaOCl. The CHX solution was observed to be the least reducing cyclic fatigue resistance in both apical and coronal curvature in both file systems. Comparing the used file systems, the One Curve file system showed higher cyclic fatigue resistance in NaOCl irrigation solution in both apical and coronal curvature compared to the VDW Rotate file system. When evaluated in general, according to the results of this study, the metallurgy of the alloy during the production phase, the difference in heat treatment applied and the irrigation solution used affect the cyclic fatigue resistance of the files.