31 Mart 2019 yerel seçimleri, öncesi ve sonrası AK Parti ve CHP'nin Facebook kullanımı üzerine bir araştırma: Giresun ili örneği
A study on facebook usage by AK Party and CHP before and after 31 March 2019 local elections: The case of Giresun province
- Tez No: 675553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLHAK ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, Siyasal İletişim, Facebook, Giresun, AK Parti, CHP, Internet, Social Media, Political Communication, Facebook, Giresun, AK Party, CHP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Toplumu belli bir siyasal görüş altında toplamak için yapılan tüm girişimler siyasal iletişimin konusudur. Geleneksel medya araçlarının kullanılmasının ötesine geçilerek yoğun olarak internet ve yeni medya da kullanılmaktadır. Kullanılabilirlik açısından kolay olması sebebiyle tercih edilen sosyal medya platformları bu yapısıyla herkese fikir beyan etme ve yorum yapma olanağı sağlarken siyasal iletişim için bulunmaz bir mecra olmaktadır. Siyasiler bu mecrada aktif olarak bulunarak yaptıkları paylaşımlarla gündemde kalabilmektedirler. Yapılan paylaşımların tepkisini anında alabildikleri gibi kullanıcıların beklentisi ve düşüncelerini de genel olarak görebilmektedirler. Geleneksel medyanın aksine dakikadan dakikaya değişen gündem konuları etrafında sosyal medya araçlarında varlık gösteren siyasi aktörler, kendilerine sağlam bir yer edinmek ve gündeme tutunmak için çaba sarf etmektedirler. Seçim süreci demokrasinin bir gereği olarak yüz yıllardır kullanılmaktadır. Seçim zamanı yaklaştıkça siyasilerin hedef kitlelerine yakınlaşması artık sıradanlaşmıştır. Seçim sürecine giren siyasi partiler toplumun her kesimine kendisini her an tanıtmak ve vaatlerini anlatmak için gece gündüz çalışmaktadırlar. İnsanlar son yüz yılda yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde daha çok bilgisayar ve akıllı cihazların başında vakit geçirmekte ve geçmişte yapılan işler ya da edilen söylemler anında sosyal medyada kendisine yer bulabilmektedir. Seçim zamanı verilen vaatlerin seçim sonrasında yerine getirilip getirilmediği bu mecralardan kolayca takip edilmektedir. Seçim süreci dışında yapılan paylaşımların sıklığı ve içeriği siyasilerin hedef kitleyi ne derece ciddiye aldığını göstermektedir. Bu çalışmada Giresun İlinde son yerel seçime girmiş partilerin il başkanlıklarının seçim dönemi, öncesi ve sonrasında yaptıkları paylaşımlara literatür taraması, nitel ve nicel analiz kullanılarak sosyal medya ortam incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
All attempts to gather the society under a certain political view are the subject of political communication. Going beyond the use of traditional media tools, the internet and new media are also used intensively. Social media platforms, which are preferred due to their ease of use, provide everyone with the opportunity to express their opinions and make comments, and they are an invaluable channel for political communication. Politicians can stay on the agenda with their posts by being active in this channel. They can get the immediate reaction of the posts made, as well as see the expectations and thoughts of the users in general. Contrary to the traditional media, the political actors who have a presence in the social media tools around the agenda topics that change from minute to minute, strive to gain a solid place for themselves and hold on to the agenda. The election process has been used for centuries as a requirement of democracy. As the election time approaches, it has become commonplace for politicians to get closer to their target audience. Political parties that enter the election process work day and night to introduce themselves to every segment of the society and to tell their promises. Thanks to the technological developments in the last hundred years, people spend more time in front of computers and smart devices, and past deeds or discourses can instantly find a place in social media. Whether the promises made during the election are fulfilled after the election can be easily followed through these channels. The frequency and content of the posts made outside the election process show how seriously the politicians take the target audience. In this study, a literature review, qualitative and quantitative analysis was used to examine the social media environment on the posts made by the provincial presidencies of the parties that entered the last local elections in Giresun Province during the election period, before and after the election.