Diflukortolon valerat yüklü topikal mikroemülsiyon formülasyonlarının geliştirilmesi ve ın vitro değerlendirilmesi
Development and in vitro evaluation of diflucortolone valerateloaded topical microemulsion formulations
- Tez No: 675558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM SEDEF ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Diflukortolon valerat, mikroemülsiyonlar, kolloidal ilaç taşıyıcı sistemler, topikal kortikosteroidler, topikal ilaç uygulaması, Diflucortolone valerate, microemulsions, colloidal drug delivery systems, topical corticosteroids, topical drug delivery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Topikal kortikosteroidler antiinflamatuvar ve immünsupresan etkilere ihtiyaç duyulan cilt hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaç grubudur. Vazodilatasyonu inhibe ederek ve damar geçirgenliğini arttırarak inflamasyonu hafifletirler. Psöriyazis, atopik dermatit, egzama ve liken skleroz gibi cilt hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Topikal kortikosteroidler etki güçlerine göre sınıflara ayrılırlar. Buna göre Diflukortolon valerat güçlü etkili kortikosteroidler grubunda yer almaktadır. Bu molekülün yeni bir formülasyonu tasarlanırken lipofilik yapıda olduğu ve zayıf suda çözünürlüğe sahip olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Diflukortolon valerat'ın piyasada konvansiyonel krem ve merhem formları bulunmaktadır. Topikal yol ile ilaç uygulanması son derece ilgi çeken ilaç uygulama yollarından biridir. Bununla beraber deri, ilaç emilimi için önemli bir engel oluşturmaktadır. Topikal yolla uygulanmak istenen ilacın öncelikle stratum corneum tabakasını aşması gereklidir. Bu bariyerin geçirgenliğini etkileyen parametreleri anlamak, deri yoluyla başarılı bir ilaç tedavisi elde etmek açısından oldukça önemlidir. Deriden ilaç emilimini etkileyen faktörler; absorpsiyon parametreleri, ilaç taşıyıcı sistemin türü, ilacın konsantrasyonu ve ilacın uygulandığı bölge olarak özetlenebilir. Mikroemülsiyonlar, genellikle 10-100 nm aralığında damlacık boyutuna sahip, optik olarak izotropik ve termodinamik olarak kararlı; yağ, yüzey aktif madde, yardımcı yüzey aktif madde ve sulu fazdan oluşan dispers sistemlerdir. İlaç taşıyıcı sistemler olarak mikroemülsiyonlar; termodinamik stabilite, kolay oluşum, lipofilik özellikteki molekülleri iyi çözebilme gibi özelliklerine sahiptir. Bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında geliştirilmiş olan diflukortolon valerat yüklü mikroemülsiyon formülasyonlarının; fizikokimyasal karakterizasyonları, 3 aylık stabilite takibi ölçümleri ve seçilen formülasyonların in vitro salım deneyleri yapılmıştır. Salım deneylerinin sonuçları neticesinde geliştirilen formülasyonların tümünün referans ürün olan krem formülasyonundan daha yüksek kümülatif ilaç miktarına sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, diflukortolon yüklü mikroemülsiyonların topikal kortikosteroit uygulamalarında alternatif ilaç taşıyıcı sistemler olarak kullanılmaları mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Topical corticosteroids are a group of drugs that are frequently used in the treatment of skin diseases that require anti-inflammatory and immunosuppressant effects. They alleviate inflammation by inhibiting vasodilation and increasing vascular permeability. They are frequently used in the treatment of skin diseases such as psoriasis, atopic dermatitis, eczema and lichen sclerosis. Topical corticosteroids are classified according to their potency. Accordingly, Diflucortolone valerate is in the group of potent corticosteroids. When designing a new formulation of this molecule, it should be considered that it is lipophilic and has poor water solubility. Diflucortolone valerate is available in conventional cream and ointment forms on the market. Topical drug administration is one of the most attractive drug administration routes. However, the skin constitutes an important barrier for drug absorption. The drug to be applied topically must first penetrate the stratum corneum layer. Understanding the parameters that affect the permeability of this barrier is very important for successful drug therapy through the skin. Factors affecting drug absorption from the skin can be summarized as the absorption parameters, the type of drug delivery system, the concentration of the drug and the site where the drug is administered. Microemulsions are optically isotropic and thermodynamically stable systems with droplet size generally in the 10-100 nm range. They are disperse systems consisting of oil, surfactant, co-surfactant and an aqueous phase. As drug carrier systems, microemulsions have properties such as thermodynamic stability, ease of formation, and improving the dissolution of molecules with lipophilic properties. In this thesis, diflucortolone valerate loaded microemulsions were developed and characterized. The stability of the microemulsions was followed for 3 months. In vitro release experiments were performed with optimized formulations. When compared with the conventional cream formulation, the release of drug from microemulsions was siginificantly higher. In conclusion, diflucortolone loaded microemulsions can be used as alternative drug delivery systems in topical corticosteroid applications.