İnsan suresinin tefsiri bağlamında insan tipolojileri
Human typologies in the context of the interpretation of Surah al-Human
- Tez No: 675639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, İnsan, Tipoloji, Dehr, Cennet, Quran, Human, Dehor, Heaven, Tipology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kur'an-ı Kerim, bütün insanlara hitap eden, Allah'ın son ilahi kitabıdır. Ondan dolayıdır ki, Kur'an'ın bütün ayetleri evrensel ve bâkidir. Çok derin anlamlara sahip olan bu kitabın surelerinden biri de insan suresidir. Bu sure, insanın nereden ve nasıl geldiğini, değerinin ne olduğunu haber vermekle beraber asıl mesajının insanın karakter yapısını oluşturmada da gözler önüne serdiği insan tipolojileri olduğunu düşünmekteyiz. Kur'an'ın bu surede nazara verdiği insan tipolojisini iki kategoride ele alabiliriz. Bunlardan biri iyi, diğeri ise kötü insan tipolojisidir. Surenin ele aldığı bu insan tipolojilerine baktığımızda Kur'an'ın oluşturmak istediği örnek insan profilini oluşturmaya çalıştığını anlamaktayız. Bizde bu suredeki insan tipolojilerini inceleyerek Kur'an'ın örnek profildeki insan tipolojisini nazara vermeye çalıştık. Kur'an'ın bu suredeki örnek insan profili esas alındığında vahyin oluşturmak istediği rol model insan tipolojisinin inşasında önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Holy Qur'an is the last divine work of God. All verses of the Qur'an are universal and eternal. Surah Insan surah also has very deep meanings. This is what man is, where people come from and describes the value. As a result of this creation, tells God how to thank. The purpose of human creation to know God, is tto worship him. As a result of this servitude, God Will give them heaven. God has not abandoned any human effort. No man who has rebelled against God, disrespectful, disrespectful. We dealt with human characters in two ways.there are pozitif and negative types. In this process, the model wants a pozitive character. We tried to give an example model human type bty examining the surah. We think that the role model human type that the Qur'an wants will play an importantt role in the construction of society.