Rahman suresinin konulu tefsiri
Commentary on the subject of Rahman surah
  1. Tez No: 582981
  2. Yazar: DENİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rahman suresi, Kur'an, Konulu tefsir, Kavram, Surah Rahman, Quran, Tafsir on the subject, Concept
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kur'an- ı Kerim, tarih boyunca farklı metod ve araçlarla araştırmaların odağında olmuş ilahi bir kelamdır. Kur'an'ın doğru anlaşılma zorunluluğu bağlamında, son dönemde çağdaş bir tefsir ekolu olan konulu tesir metodu, Kur'an araştırmalarında kullanılan önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz de bu araştırmamızda, Rahman suresinde yer alan konu ve kavramların, konulu tefsir metodu çerçevesinde inceleme ve anlama gayreti içinde olduk. Araştırmanın amacı, Rahman suresininde yer alan bazı konu ve kavramları, ilgili sure merkezinde, Kur'an'ın bütüncül perspektifinden ortaya koymaktır. Bu maksatla suredeki konu ve odak kavramların yer aldığı diğer ayetler incelenmiş ve bu doğrultuda bir değerlendirme yapılmıştır.Surenin ilk bölümünde bulunan Rahman, Kur'an, beyan, insan gibi kavramlar başta olmak üzere, sure içindeki kavramların kelime ve istilahi manaları araştırılmış ve ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Ayrıca belirlemiş olduğumuz konu ve kavramlar hakkında, tefsir alimlerinin ve tefsir ilmi ile ilgili son dönemdeki bilimsel çalışmaların ışığında bir takım tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quran is a divine word that has been the focus of research through different methods and tools throughout history. In the context of the necessity of understanding the Qur'an, the method of influence on the subject, which is a contemporary tafsir ekolu, is an important method used in Qur'an researches. In this study, we tried to examine and understand the subjects and concepts in the Surah Rahman in the framework of the tafsir method. The main aim of the research is to reveal some issues and concepts in the Surah Rahman from the holistic perspective of Qur'an. For this purpose, other verses in which the subject and focus concepts in the period were examined and an evaluation was made in this direction. In the first part of the Surah, words such as Rahman, Qur'an, Declaration and Human, and the vocabulary and invasive meanings of the concepts in time have been investigated and examined under different headings. In addition, a number of determinations have been made in the light of recent scientific studies on the subjects and concepts we have identified, the tafsir scholars and the science of tafsir.